Select Page

District Deurne krijgt twee uitzonderlijke panelen

District Deurne krijgt twee uitzonderlijke panelen

Het district Deurne kreeg twee houten herdenkingspanelen. Een gaat over het landgoed Lanteernhof, het andere over een boek van Conscience.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) is eveneens bevoegd voor het cultureel erfgoed. Hij was zaterdag dan ook erg tevreden toen hij van Saar Spandel twee herdenkingspanelen mocht ontvangen. Spandel is de nieuwe eigenaar van het huis waar tot voor enkele jaren wijlen heemkundige Jef Coenen woonde. De platen hingen aan de voorgevel maar door vernieuwbouw konden ze niet blijven hangen en dus deed de jonge vrouw ze aan het district cadeau. Het eerste paneel verwijst naar het Lanteernhof dat op de hoek Boekenberglei-Ruimtevaartlaan heeft gestaan. Zowat op de plek waar nu stedelijke basisschool ‘Land van Nu’ is opgetrokken. Het tweede herinnert aan het boek ‘Geschiedenis van graaf Hugo van Craenhove en van zijnen vriend Abulfaragus’ van Hendrik Conscience, dat verbonden is met dit landgoed. De roman, geschreven in 1845, speelt zich namelijk af in dit hof. Hoogstwaarschijnlijk is Conscience hier voorbij gewandeld op een van zijn uitstapjes vanuit Antwerpen naar herberg De Exter aan het Eksterlaar.

De gedenkplaten zijn gehangen door Gitschotelbuurschap en onthuld op zondag 27 december 1959. De panelen zijn gemaakt door beeldhouwer Remi Vermeylen die in die tijd in de buurt woonde. Tjerk Sekeris hoopt dat de platen kunnen worden bevestigd op een muur van de basisschool. Sekeris: “Dan hangen ze pal op de plek waar het Lanteernhof heeft gestaan.”

Foto boven: overhandiging panelen. Links burgemeester Sekeris. Omdat Saar Spandel niet op de foto wilde, werd een beroep gedaan op een stand-in.

Foto’s midden: de twee herdenkingspanelen.

Foto onder: Het landgoed Lanteernhof in betere tijden.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 79%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)