Select Page

Priester Pol Hendrix vertrekt uit Deurne, enkele kerken sluiten

Priester Pol Hendrix vertrekt uit Deurne, enkele kerken sluiten

Priester-kunstenaar Pol Hendrix heeft een nieuwe opdracht gekregen. Hij zal dan ook Deurne verlaten. Samen met zijn vertrek sluiten enkele kerken.

Toen Pol Hendrix in 1990 voorganger werd in de Sint Fredeganduskerk, trok hij ook in in de pastorie aan de overzijde van de Lakborslei. Dit gebouw dat stamt uit de 17de eeuw is een beschermd monument. Reeds als kind wilde hij hier komen wonen: “Wij woonden vroeger in Merksem. Toen ik als kind hier met mijn vader voorbij reed, zei ik telkens ‘Hier wil ik later wonen’.” lacht hij. Maar het gebouw heeft een grondige opknapbeurt nodig. De stad Antwerpen, eigenaar, wil in samenspraak met het bisdom een aantal veranderingen doorvoeren, waardoor er meerdere mensen zouden kunnen inwonen en er ook plaats zou zijn voor een parochiesecretariaat. Het bisdom heeft deze opportuniteit aangegrepen om de pastorale kaart van Deurne te hertekenen. Pastoor Fabio De Souza Teixeira van de pastorale eenheid Heilige Christoffel zou dan met een medebroeder zijn intrek nemen in de vernieuwde pastorie. Aan Pol Hendrix is gevraagd om priester te worden in de pastorale eenheid Mozes in Heist-op-den-Berg. De priester-kunstenaar verbergt niet dat hij eerst niet erg opgetogen was met het voorstel, maar hij heeft zich erbij neergelegd.

Maak van Sint Jozefkerk een museum

Omdat Pol Hendrix ondertussen ook nog enkele andere parochies onder zijn hoede had, heeft zijn vertrek ook consequenties voor een aantal kerken. E.H. Hendrix: “De kerken Pius X, Lodewijk van Monfort en Sint Jozef worden aan de eredienst onttrokken. Sint Rochus wordt de kerk van Deurne Zuid.” In Deurne Noord werden de kerken Sint Bernadette en De Blijde Boodschap al eerder gesloten en ook Sint Paulus sluit de deuren in de zomer. Voor de Sint Jozefkerk heeft Pol Hendrix een voorstel: “Deze kerk is een beschermd monument dus de gebruiksmogelijkheden zijn erg beperkt. Waarom van deze kerk geen museum maken van religieuze kunst? In een aantal kerken die nu sluiten staan beelden of hangen schilderijen die een beter lot verdienen dan ergens in een kelder te belanden.” Priester Hendrix is zelf een begenadigd kunstschilder en heeft een prachtige kruisweg gemaakt. Die zou daar onmiddellijk een plek krijgen. En misschien kan dit gebeuren in combinatie met een plaats waar begrafenissen kunnen worden gehouden.

Kind niet met het badwater weggooien

Voor we afscheid nemen, praten we nog heel even over de Kerk die momenteel door het stof moet kruipen. De priester antwoordt: “De Kerk heeft al eerder hoogtes en laagtes gekend. Maar nu zitten we heel diep in het dal.” Hij zucht diep: “Het lijkt er wel op dat door het schandelijke gedrag van een aantal priesters iedereen als een pedofiel wordt weggezet. Mensen haken af al is er een nood naar spiritualiteit. Ik kan alleen maar hopen dat het kind niet met het badwater wordt weggegooid.”

Afscheidsviering Pol Hendrix: op 21 januari om 10.30 uur in de Sint-Fredeganduskerk, Lakborslei, Deurne.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *