Select Page

Ieder zijn oorlog

Ieder zijn oorlog

Louisa Peeters uit Deurne is een onderwijspedagoge. Eerder schreef zij al vakliteratuur. Maar nu maakte zij een boek ‘Ieder zijn oorlog’ waarin zij vertrekt vanuit een verhaal van haar vader tijdens de WOII. Dat verhaal spiegelt zij dan aan zeven andere mensen die elk op hun eigen manier de oorlog beleven. Wij reppen ons naar de Unitas Tuinwijk en hebben een gesprek met de schrijfster.

Gazet van Deurne: “Jouw vijfde boek, maar deze keer was het geen vakgebonden werk?”

Louisa Peeters: “Dat klopt. Het boek vertelt het verhaal van acht mensen in acht totaal verschillende rollen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alles is gebaseerd op acht unieke ervaringen: Duitse soldaat, Brusselse verzetsvrouw, Vlaamse collaborateur, Oostenrijkse vrouw die moet vluchten wegens gehuwd met een jood, Engelse officier, arbeider, Duitse Hitler-hater, joods meisje uit Nederland. Er komen mannen aan het woord; er komen vrouwen aan het woord. Zeven van de acht hebben het oorlogsgeweld overleefd en konden het navertellen.”

Gazet van Deurne: “Vanwaar komt het idee om dit boek te schrijven?”

Louisa Peeters: “Het vertrekpunt van het boek zijn de brieven die mijn vader aan mijn moeder schreef toen hij verplicht tewerkgesteld was in Duitsland. Zijn brieven alleen zijn echter niet voldoende om een heel verhaal aan vast te knopen. Daarom zocht ik zeven andere mensen die het beeld van de Tweede Wereldoorlog completer kunnen maken. Na elk hoofdstuk/personage geef ik een korte ‘oorlogsverklaring’. Ik maak me sterk dat alle verhalen samen een realistisch beeld geven van wat het betekent om te leven in tijden van oorlog in de vorige eeuw.”

Gazet van Deurne: “Een boek dat stof tot nadenken geeft?”

Louisa Peeters: “Inderdaad. Waarom liet Oostenrijk zich zonder slag of stoot annexeren? Wat zijn de gevaren van een totalitair regime? Wanneer kunnen mensen beulen worden? Hoeveel is de democratie waard? Hoe slingeren de paden van het gerecht na de oorlog?… Wie tussen de lijnen kan lezen vindt EEN antwoord.

Gazet van Deurne: “Het boek komt uit nu er in Europa een oorlog woedt?”

Louisa Peeters: “Ik besef dat de timing van het boek wat opmerkelijk is gezien de actualiteit. Maar het hele proces heeft veel voeten in de aarde gehad. Er zijn zestien maanden verlopen nadat ik het manuscript heb binnengebracht. Corona heeft door papiertekort wat zand in de machine gestrooid.”

Gazet van Deurne: “Voor wie is het boek bestemd?”

Louisa Peeters: “Bij het schrijven waren de laatstejaarsleerlingen van het middelbaar onderwijs mijn doelgroep. Ik merk echter dat het boek aanslaat bij de plusvijftigers, zeg maar de generatie die nog ‘aan tafel heeft gezeten met de oorlog’ via hun ouders. Er is duidelijk interesse vanuit deze groep.”

Praktisch:

‘Ieder zijn oorlog’. Louisa J. Peeters. Uitgeverij Davidsfonds. 14.99 €. Te koop bij Standaard Boekhandel of bij de schrijfster thuis: Unitaslaan 17 te Deurne.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)