Select Page

Vrouw die zekerheid inruilt voor engagement is persoon van het jaar in Deurne

Vrouw die zekerheid inruilt voor engagement is persoon van het jaar in Deurne

Er zijn in Deurne veel mensen die aan de weg timmeren om tot een betere samenleving te komen. Maar soms zijn er mensen die een stapje verder zetten. Neem nu Marlies Lenaerts, een jonge vrouw die een riante job als ‘ruimtelijke planner’ bij de stad Antwerpen liet staan en koos voor een engagement dat aansluit bij haar overtuiging.

‘Ne zanger is een groep’ zong Wannes Van de Velde al veertig jaar geleden. Het is ook het eerste wat Marlies Lenaerts zegt als we elkaar ontmoeten: “Al wat ik doe, zowel mijn vertrek bij de stad als mijn inzet voor actiegroepen, kan ik maar doen omdat er mensen rondom mij staan waarop ik kan steunen.” Voor de jonge vrouw is klimaat een thema dat haar na aan het hart ligt. Daaruit spruiten mobiliteit en leefbaarheid voort. Lenaerts: “De stad zou nu ruimtelijke plannen moeten ontwerpen die Antwerpen klimaatrobuust maken. We moeten werk maken van ontharding en vergroening. We moeten zorgen dat er minder CO2 uitstoot is en buurten klimaatsveranderingen kunnen opvangen. Maar voor het stadsbestuur blijft de privéwagen centraal staan met als gevolg nog meer auto’s in de stad die de weinige beschikbare ruimten helemaal inpalmen. En het kabinet van de schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA) blokt gesprekken hierover af. Er is geen politieke moed om broodnodige verandering door te voeren.”

Samen met buurtbewoners werken aan een betere buurt

Sinds enkele maanden is Marlies Lenaerts projectcoördinator bij Klimplant, wat staat voor ‘Klimaatplatform Antwerpen’. Een organisatie die het klimaatbewustzijn wil verhogen en een draagvlak voor een beleid wil creëren. Dat doet Klimplant met inspirerende projecten en daarvoor werkt de organisatie samen met mensen die zelf aan de slag willen gaan rond vergroening, reductie van de CO2 uitstoot in hun buurt en bewustmaking rond de klimaatproblematiek. In Deurne lanceerde Klimplant de actie ‘Waterwijken’. Lenaerts: “Samen met buurtbewoners van de buurten Kriekenhof en Boekenberg-Unitas, denken we na hoe slimmer met het hemelwater om te gaan. Wij concentreren ons op de privéruimte en kijken hoe we zelf gezamenlijke acties kunnen ondernemen.”

Volgens Marlies Lenaerts zijn veel mensen bereid om op de kar te springen. Ze wachten enkel op een trekker. Lenaerts: “Kijk naar de actie ‘Filter café filtré’ voor schone lucht aan de schoolpoorten. Het initiatief kwam uit Brussel overgewaaid en heel snel namen ouders uit verschillende basisscholen in Antwerpen de actie over. Of neem het dossier van de Te Rivierenlaan. Een aantal mensen zijn klaar voor een andere aanpak. Maar dat moet wel in gesprek gebeuren met de buren die nog schrik hebben voor verandering.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)