Select Page

“Als raadslid kreeg ik een oorvijg van de burgemeester”

“Als raadslid kreeg ik een oorvijg van de burgemeester”

Eergisteren huldigde de districtsraad drie mensen voor hun inzet in het district: Walter Verbruggen, Ariane Van Dooren en Frank Geudens.

Frank Geudens heeft een politieke geschiedenis die verder reikt dan de districtsraad. Hij begon zijn politieke loopbaan toen Deurne nog een zelfstandige gemeente was en de legendarische en imposante burgemeester Maurice Dequeecker de scepter zwaaide. Een gesprek met de voormalige districtsburgemeester en huidig voorzitter van de districtsraad beperkt zich dan ook niet tot zijn verblijf in de districtsraad.

GvD: Kan je misschien een overzicht geven van de watertjes die jij als Deurnese politicus hebt doorzwommen.

F.G.: “In 1976 ben ik verkozen als gemeenteraadslid voor Deurne. Na de fusie met andere gemeenten tot Antwerpen heb ik in de Antwerpse gemeenteraad gezeteld. Daarna ben ik verhuisd naar de provincieraad en ben ook nog 13 jaar Provinciaal Gedeputeerde geweest. In 2007 ben ik teruggekeerd naar de Deurnese politiek waar ik tot 2012 districtsvoorzitter was en nu nog in de raad zit. Sinds het nieuwe jaar ben ik voorzitter van de districtsraad.”

GVD: Waar blik je met grote tevredenheid op terug? Wat kan jou met trots vervullen?

F.G.: “Ik ben bijzonder trots dat wij het Sportpaleis hebben kunnen redden. Toen de rol van het gebouw als wielertempel was uitgespeeld heeft de Provinciale deputatie het klaargekregen dat de provincie het Sportpaleis heeft aangekocht en het een nieuw elan heeft gegeven. Als provinciaal gedeputeerde heb ik meerdere dossiers mee kunnen realiseren. Daar zat onder meer het Openluchttheater bij en ook dit dossier hebben we vanuit de provincie op de juiste rails kunnen zetten. Anders was er nu van dit kleinood misschien geen sprake meer geweest. En dan zijn er nog een aantal realisaties in Deurne zoals de vernieuwde aanleg van de Turnhoutsebaan, de ‘landmarks’ in de verschillende buurten, de vernieuwde aanleg van het Wim Saerensplein en in het bijzonder het Vredesmonument op dit plein. Eigenlijk ben ik ook trots op ons plan ‘Hart voor Deurne’. Helaas duurt de uitvoering ervan veel te lang. Ik denk ook met plezier aan het evenement ‘Deurne Wintert’. Weet je, dit is uiteraard het werk van een sterk bestuurscollege. We hadden toen ik aan het roer stond een hechte bestuursploeg.”

GVD. En heb je ook leuke herinneringen die je niet gauw zult vergeten.

F.G.: “Vele goede herinneringen. Maar er is toch een verhaaltje dat er tussenuit schiet. In 1977 had de bezetting van de Arenaweide plaats, als een protest tegen de bouwplannen van de gemeente Deurne die een zone die voorzien was als park, zou volpoten met hoogbouw. Ik koos de kant van de actievoerders. Tijdens een discussie in de gemeenteraad stormde burgemeester Dequeecker op mij af en gaf mij een oorvijg. Ik heb hem voor de rechtbank gesleept en de burgemeester werd veroordeeld tot het betalen van 1 BFR morele schadevergoeding. Een jaar later heeft hij mij die werkelijk betaald en vanaf toen konden we het goed stellen met elkaar.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)