Select Page

Hugo Defillet: een groot man is heengegaan

Hugo Defillet: een groot man is heengegaan

In onze samenleving zijn er best wat mensen die zich inzetten voor anderen. Die verenigingen doen draaien en tijdens activiteiten taken op zich nemen waardoor het samenzijn warmer verloopt. En elke buurt heeft wel iemand die daar bovenuit steekt. Mensen die zich onverdroten en belangeloos blijven inzetten. Die andere mensen bij elkaar brengen en steeds weer aan de kar trekken. Zij verleggen niet zomaar een steen in de rivier, zij werpen een hele dam op.

Zo iemand was Hugo Defillet (68). Geboren en getogen in Deurne Zuid, in de buurt van het vliegveld. Zijn engagement bouwt hij op in parochie Sint Jozef, chiro Sorm en jeugdhuis Sorm. Na zijn huwelijk met Mick De Ridder trekt hij naar Borgerhout, de buurt van de Peperbus. De jaren ‘70 lopen stilaan op hun einde en in oud Borgerhout trekt de middenklasse weg, richting groene rand van de stad. De leeggekomen huizen worden ingenomen door nieuwkomers. Het eens zo rijke sociale leven kalft af en de mensen die er al jaren wonen, voelen zich aan hun lot overgelaten. Hugo en zijn vrouw Mick blijven niet bij de pakken zitten. Ze nodigen een aantal buren uit en proberen zo negatieve gevoelens om te buigen. Hieruit groeit ‘Burenkuren’, een informeel buurtwerk dat de samenhang rondom de Peperbus wil versterken. De eerste bijeenkomst heeft bij hen thuis plaats. Hugo is eveneens trekker van activiteiten zoals Lentepoets en Muziek in de wijk. En hij is lid van de ‘stuurgroep herwaarderingsgebied Krugerpark’. Hij heeft heel veel aandacht voor de verkeersituatie in de buurt.

Vanuit Burenkuren borrelt de vraag op om een plek in de buurt te hebben waar buurtbewoners elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. Het leidt tot ‘Praatcafé Apropoo’, opgericht als coöperatieve vereniging met geld van buren en sympathisanten. De renovatie van het vervallen pand tot een plek waar de buurtbewoners elkaar konden ontmoeten is eveneens op conto van Hugo te schrijven. Hij is dan ook begenadigd met twee gouden handen. Hij heeft zijn eigen huis en de huizen van zijn kinderen grondig verbouwd en gaat ook nog helpen bij familie en vrienden. Jaren later zal ‘den Apropoo’ vervellen tot Bar Leon. En de buurt van het Krugerpark groeit uit tot een gegeerde plek in de stad.

Hugo Defillet, in zijn beroepsleven technisch adviseur bij de Provinciale Technische school in Boom, is gekend als een ordelijk en efficiënte werker. Enkele jaren geleden vroeg pastoor Toon Nauwelaerts hem om de herbestemming van de Sint Janskerk te begeleiden. Wat hij tot een goed einde volbrengt. Hij is sociaal geëngageerd maar zonder te vervallen in de naïviteit van de vele opbouwwerkers en jeugdwerkers die hij ziet komen en gaan in zijn buurt. Zijn laatste engagement is vrijwilliger in het covid vaccinatiecentrum. Een wijs man ook, waaraan mensen graag raad vragen. Bovendien sportief aangelegd want hij heeft een aantal marathons gelopen. En graag gezien in de buurt. Op de ‘Krugerplein-Peperbusblog’ wordt hij naast de Peperbus als tweede monument van de buurt genoemd. Een aantal jaren terug krijgt hij een zeldzame chronische ziekte. Die is hem nu fataal geworden.

De begrafenis van Hugo heeft plaats op zaterdag 4 september om 10 u in de Peperbus.

Foto onder Hugo (links) met een neef

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Alain visscher

    Innige deelneming aan u, uw familie en allen die Hugo dierbaar waren.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)