Select Page

Praten in tijden van Babylonische spraakverwarring

Praten in tijden van Babylonische spraakverwarring

Onze samenleving verkleurt en wordt getekend door een superdiversiteit. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen we met elkaar in contact blijven. Overheid en verenigingen worstelen met die vraag. Een nieuw boek ‘Diversiteitscommunicatie’ probeert handvaten aan te reiken.

Ingrid Tiggelovend is communicatie- en sociale wetenschapper die al jaren bezig is met communicatie met een divers publiek. Nu heeft ze die jarenlange ervaring in een boek gegoten. Opvallend detail, de vormgeving van het boek gebeurde aan een Deurnese tafel. Gazet van Deurne was nieuwsgierig hoe je vorm geeft aan een boek over ‘verbindende communicatie’ en sprak met Rob Marcelis. Leuk detail, Marcelis verzorgt ook de lay-out van het Borgerblad.

GvD: Hoe begin je eraan?

RM: Kijk, een boek moet uitnodigen om te worden gelezen. Er zijn een aantal beginselen: wat is de bedoeling van het boek? De kaft moet daarop de aandacht trekken. Dan is er het binnenwerk of de structuur van het boek. Vormgeving moet de lezer meenemen in een overzichtelijk verhaal. Tenslotte moet een boek ook esthetisch ogen. Bij dit boek was het belangrijk om te weten dat het doelpubliek niet het publiek is waarover wordt geschreven. Het is een boek dat zich richt op mensen die te maken hebben met communicatie met diverse groepen.

GvD: Hoe ga je concreet te werk?

RM: Ik krijg de tekst en bekijk die. Ik lees het boek diagonaal en probeer in te schatten wat ik ermee kan doen. Eigenlijk ben ik een objectief waarnemer die kan inschatten of er niet teveel aan tekst is, of de titel bevattelijk is, … Soms ga ik in discussie met de schrijver want de subjectieve ervaring is belangrijk. Want als ik het niet begrijp, hoe zit het dan met de lezer.

GvD: Gebeurt het soms dat je een andere visie hebt dan een schrijver?

RM: Kijk, ik ben geen reclamebureau, die om het even wat schrijft op vraag van een klant. Ik ben vormgever en heb een eigen kijk op de dingen.  Bij dit boek was dat geen probleem. Het is trouwens een interessant boek dat over een moeilijk thema gaat. Maar ik hoor dat er veel vraag naar is.

Reflexie.

Het boek ‘Diversiteitscommunicatie’ is een verdienstelijke poging om de communicatie in onze super gediversifieerde samenleving te faciliteren. Dat is niet vanzelfsprekend. Ikzelf heb jaren in het buitenland gewoond en was dus een aantal jaren een ‘allochtoon’. Het was een hele ervaring om te merken hoe je als nieuwkomer soms tegen glazen muren aanbotst. Het referentiekader waarin je leeft en denkt blijkt plots niet universeel. En het is niet altijd vanzelfsprekend om de verschillen scherp te krijgen.

Jaren later, toen ik teruggekeerd was, werkte ik voor een sociale organisatie die diversiteit als een basiswaarde beschouwde. En die mensen met een migratieverleden als personeel engageerde. Alleen slaagde de organisatie er niet in om haar eigen wit dominante discours te onderkennen en te doorbreken. Waardoor het gekleurde personeel dat zich niet met die meerderheid confirmeerde, vaak het personeel dat was opgegroeid in het land van herkomst, zich niet altijd staande kon houden. (Abou Jahjah zou zeggen: wie geen Bounty was). Wat wij integratie noemen draait vaak uit op assimilatie. Er zijn wat verschillen: al dan niet een hoofddoek mogen dragen, en dergelijke. Maar in wezen moet het dominante denken worden overgenomen.

Dan is het te hopen dat met dit boek de echte communicatie tussen mensen van diverse origine vergemakkelijkt wordt. Het is in elk geval de verdienste van het boek dat het dit onderwerp durft aan te pakken.

Diversiteitscommunicatie. Verbindende communicatie & marketing. Ingrid Tiggelovend. Uitgeverij: Studio Sesam. Distributie: Epo. ISBN: 9789492784049.

Foto: Rob Marcelis

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)