Select Page

De Spartans in de laatste rechte lijn naar het Belgisch kampioenschap

De Spartans in de laatste rechte lijn naar het Belgisch kampioenschap

Het is alweer een hele tijd geleden dat we nog eens aandacht besteedden aan de vaderlandse baseball-competitie.

Na de ‘corona-jaren’, waarin er geen volwaardige competitie kon gespeeld worden, werd in 2022 dan toch  een volledig programma afgewerkt. Verrassend genoeg zagen we meteen dat het niveau niet had ingeboet aan kwaliteit, ondanks het gebrek aan wedstrijden de afgelopen 2 seizoenen. Integendeel…

Met een nieuwe competitiestructuur,  (de 6 beste teams uit de 1e afdeling werden bij de 6 teams uit de Hoofdklasse gevoegd ), werd alvast geprobeerd om de competitie een nieuw élan te geven. Deze 12 teams werden verdeeld over 2 poules waar, in een voorronde van 10 wedstrijden, zou worden uitgemaakt welke 3 teams uit elke poule doorstootten naar de eindronde. In een eindronde van 20 wedstrijden werd dan uitgemaakt welke 2 ploegen zouden strijden voor de titel van Kampioen van België in een best-of-5 Belgian Series.

Kwaliteit komt boven drijven

Alhoewel de nieuwe structuur ervoor moest zorgen dat de machtsverhoudingen tussen de teams door mekaar geschud zou worden zouden de gevestigde waarden zich toch zonder al te veel problemen in de elite van 6 teams nestelen. Als vanouds stak in de ene poule Hoboken Pioneers en onze eigen Deurne Spartans er met kop en schouders bovenuit. In de andere poule kon hetzelfde gezegd worden over Brasschaat Braves en Borgerhout Squirrels. De zogenaamde ‘Gold’ reeks werd vervolledigd met Brussels Kangaroos en het verrassende Mortsel Stars. De 3 teams ‘rond het vliegveld’ stonden dus allemaal in de ‘Gold’- eindronde!

Zowel Pioneers als Spartans maakten al snel duidelijk waar de ambities lagen en konden al meteen afstand nemen van een – zoals altijd – sterk Brasschaat Braves. Brussels Kangaroos wierp zich op als een gevaarlijke outsider die, met een sterk Belgisch getint team, erin slaagden om tegen alle concurrenten wedstrijden te winnen. Borgerhout Squirrels moest verrassend genoeg de rol lossen. Maar ook voor Spartans als Pioneers was het opletten geblazen om niet onverwacht onderuit te gaan zodat een spreekwoordelijke derde met de prijzen zou kunnen gaan lopen.

Spartanen strijden voor de Belgische kampioenstitel

De competitie bleef zo dan toch langer dan verwacht spannend, maar uiteindelijk zijn het dan toch Hoboken Pioneers en de Deurnese Spartanen die het zullen uitvechten in de Belgian Series die volgend weekend 1/10 van start gaat.

De eerste schoten voor de boeg, weliswaar verbaal, zijn reeds gelost. Hoboken Pioneers heeft het op de 1 of andere manier het thuisvoordeel veroverd en dus zal de Spartaanse horde zijn troepen eerst aan wal moeten laten gaan in de Hobokense haven aanstaande zaterdag 1 oktober vanaf 14 uur. Op zondag verplaatst het strijdgewoel zich naar  Deurne, waar de ontvangst als vanouds warm zal zijn! Indien de wedstrijd van zaterdag of zondag wordt afgelast door het voorspelde slechte weer, schuift de hele kalender een speeldag op.

Beide teams staan garant voor een uitermate spannende eindstrijd op het hoogste niveau en er is geen orakel te vinden dat zich aan een voorspelling waagt wie er uiteindelijk aan het langste eind zal trekken…

De kalender voor de best-of-5 Belgian Series ziet er als volgt uit:

  • 1/10 : Hoboken Pioneers – Deurne Spartans
  • 2/10 : Deurne Spartans – Hoboken Pioneers
  • 8/10 : Hoboken Pioneers – Deurne Spartans
  • 9/10 : Deurne Spartans – Hoboken Pioneers (indien nodig)
  • 15/10 : Hoboken Pioneers – Deurne Spartans (indien nodig)
  • Alle wedstrijden om 14 uur.

Alain Deroy en Pit De Bens

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)