Select Page

Protest tegen de luchthaven

Protest tegen de luchthaven

Ondanks de regen hielden zaterdag ongeveer 200 actievoerders een actiewandeling tegen de werkzaamheden aan de start- en landingsbaan die op 19 september op de luchthaven beginnen.

Het was een gemengd publiek van oud en jong, met veel kinderen ook. Voor deelnemer Paul Van Dyck is het duidelijk: “Jonge gezinnen uit de omgeving sluiten zich niet aan bij het soort nostalgie dat flink wat oudere omwonenden koesteren.” Piet De Roeck van Burgerplatform Vliegerplein gaf een stand van zaken: “De werkzaamheden worden uitgevoerd zonder vergunning. Wij hebben bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid klacht neergelegd. Vliegerplein pleit voor een zinvolle besteding van ons belastinggeld en voor een alternatieve invulling van het luchthaventerrein.”

Er werd een pamflet uitgedeeld ‘Gazet van Vliegerplein’ met een artikel ‘Bodemloze put bedreigt uitrol nieuw Antwerpse park’. Daarin nieuws, heet van de naald, dat er een groot zinkgat is gevonden tussen Borsbeek, Deurne, Mortsel en Berchem. Midden in een terrein van 190 hectaren en waarin al miljoenen euro’s overheidsgeld zijn verzwolgen. Aan het uiteinde van het vliegveld, vlakbij de tunnel van de Krijgsbaan, plantten de actievoerders een kartonnen boom, symbool voor een nieuwe invulling die zij aan de gronden van de luchthaven willen geven. 

Volgens de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen daarentegen gaat het niet om een wijziging of uitbreiding van de start- en landingsbaan en is dus geen omgevingsvergunning vereist.

Foto boven: de actiewandeling van Fort III naar het vliegveld.

Foto onder: de eisen van de actievoerders

Foto helemaal onder: een symbolische boom als start voor een nieuwe groenzone

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 10km/h NNE
Humidity: 94%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)