Select Page

Verkeersdrempels

Verkeersdrempels

Deze foto zegt u waarschijnlijk niets, maar voor mij en voor een aantal van mijn straatgenoten is hij van betekenis. Hoe het in uw straat is, weet ik niet, maar in de onze zijn de geluiden van voorbij scheurende voertuigen vertrouwde klanken. De ronde punten worden nogal eens als een uitdaging gezien en fluitende banden testen regelmatig onze trommelvliezen.

Daar gaat nu verandering in komen! Tenminste, dat is de intentie van de plaatselijke overheid. Er worden drempels geplaatst! Dat is nodig want een subtiele indicatie dat er een maximumsnelheid van 30 km per uur geldt, heeft erg weinig invloed op het gemiddelde rijgedrag.

De hamvraag is nu of dit een zinnige zet is. Hoe gaan de bestuurders reageren? Ik zie hier verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat de drempels het juiste effect hebben en dat de 30 km regel eindelijk volledig wordt toegepast. Dat zou erg fijn zijn, maar ik vraag me af of dit niet naïef en optimistisch is.

Het kan namelijk ook zijn dat de drempels een soort rode lap gaan zijn waar (voornamelijk) menselijke stieren opstandig en zelfs een beetje hitsig gaan van worden. Als die (voornamelijk) menselijke stieren ook nog in een voertuig zitten dat bij voorkeur in formule 1 stijl wordt bestuurd, zouden de drempels wel eens een averechts effect kunnen hebben: een nieuwe uitdaging om de afstand tussen twee drempels zo snel mogelijk te overbruggen.

In elk geval, ik kijk belangstellend, nieuwsgierig en vol verwachting uit naar de dingen die gaan komen. Hopelijk gaan de drempels van de hoop niet voor een hoop verkeersagressie zorgen. Dat zou jammer zijn voor een lofwaardig initiatief dat alle respect verdient.

Jan Cornelis

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)