Select Page

Herdenking van de slachtoffers van de Duitse razzia

Herdenking van de slachtoffers van de Duitse razzia

Gisteren herdachten enkele tientallen mensen aan de schoolpoort van basisschool Sancta Maria de vele Deurnenaren die op de dag af 80 jaar geleden uit hun huizen werden gesleurd en naar vernietigingskampen werden overgebracht.

Op 28 augustus hield de Duitse bezetter met behulp van Antwerpse politieagenten een razzia. Het doel was om in Deurne minimaal 250 Joodse burgers op te pakken. Marc Weyns van Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne gaf meer uitleg: “De Joodse medemensen werden uit hun huizen gehaald en bijeengedreven in de toenmalige cinema Plaza aan de Gallifortlei, waar nu basisschool Sancta Maria is. De actie liep niet zo vlot want buurtbewoners kwamen naar de plek afgezakt om hun ongenoegen te tonen en ook niet alle agenten waren even willig om de actie uit te voeren. Uiteindelijk werden 133 mensen opgepakt waarvan er 107 de dood vonden in de vernietigingskampen.”

Ook Regina Sluszny, voorzitster van het Joods Forum nam het woord: “We herdenken hier de mensen die zijn opgepakt maar eveneens de mensen die Joden hielpen onderduiken.” Ze besloot: ”Wat toen is gebeurd, mag nooit niet meer gebeuren.” Dan werden de namen van de 107 vermoorde mensen uitgesproken. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) sloot de ingetogen plechtigheid af met de mededeling dat het district een ‘struikeldrempel’ met de namen van de slachtoffers zal plaatsen om de gebeurtenis blijvend in de herinnering te houden. De muzikale omlijsting gebeurde door Oscar Bohnen en Bart Vanistendael.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Fair
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 3km/h WNW
Humidity: 67%
Pressure: 1015.58mbar
UV index: 0

(advertenties)