Problemen van het Wim Saerensplein vragen een geïntegreerde aanpak
Op het Wim Saerensplein raakten verschillende groepen slaags met elkaar. Het ronkt in de pers plots van stoere uitspraken.
Gemeenteraadslid Karen Maes (Groen) woont bij het plein. Sinds de vernieuwing merkte ze op dat verschillende groepen hun plek zoeken. Maes: “Er is echter geen enkele begeleiding, ondanks onze vragen. De clash tussen de groepen stond in de sterren geschreven.” Karen Maes roept het stadsbestuur op om nu vooral te de-escaleren en niet enkel brandjes te blussen: “De vraag naar meer buurt- en jeugdwerk leeft hier al jaren, maar daar werd nooit op ingezet. Ik hoop dat het stadsbestuur nu onmiddellijk een professionele jeugdwerkorganisatie vrijstelt om hier aan de slag te gaan.”
Volgens het groene gemeenteraadslid is er nood aan een aanwezige buurtpolitie, een dialoog met bewoners en pleingebruikers en een effectieve bestraffing van diegenen die overlast veroorzaken of dingen doen die niet door de beugel kunnen. Maes: “De laatste 15 jaar kent de buurt een grote aangroei van gezinnen, kinderen en jongeren. De nieuwe aanleg van het plein zorgde voor een intensief gebruik door uiteenlopende groepen van buutbewoners. Het plein is op elk moment van de dag druk bezet. En waar veel verschillende mensen samen zijn, zijn er ook onvermijdelijk spanningen.”
Maes roept burgemeester De Wever (N-VA) en schepen voor Jeugd Beels (Vooruit) op om een breed gamma aan maatregelen te nemen, van preventie tot repressie, om deze problemen duurzaam op te lossen en het samenleven in de wijk te versterken.
(Foto: Deurne Leeft)
Recente reacties