Select Page

Na de brand van kasteel Boekenberg: wat nu?

Na de brand van kasteel Boekenberg: wat nu?

De brand die vorige vrijdag in kasteel Boekenberg woedde, heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. De vraag is hoe het verder moet met het historische pand.

Vorige vrijdag legde een uitslaande brand het kasteel Boekenberg in as. De politie kondigde toen aan dat zij alle pistes, ook kwaadaardige, die zouden kunnen hebben geleid tot de brand, zouden onderzoeken. Volgens woordvoerder van de Antwerpse politie Wouter Bruyns ligt kwaad opzet nu minder voor de hand. Bruyns: “De branddeskundigen hebben geen sporen van brandversnellers ontdekt.” Er wordt verder gezocht wat dan wel de oorzaak was.

Wat er nu staat te gebeuren is een groot vraagteken. Het huidige rococokasteel is een ‘beschermd monument’ in een ‘beschermd cultuurhistorisch landschap’. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA), bevoegd voor lokaal erfgoed, hoopt dat niet alles reddeloos verloren is. Sekeris: “Het interieur lijkt vernietigd maar onderzoek zal moeten uitwijzen of de buitenmuren nog voldoende stevig zijn.” De districtsburgemeester hoopt dat er zoveel mogelijk kan worden behouden: “Jan Pieter van Baurscheit de Jonge was in de 18de eeuw een toparchitect. Onder meer het Koninklijke Paleis en het Osterriethhuis op de Meir zijn van zijn hand.” Omdat het kasteel beschermd is zal de overheid bij wederopbouw bijspringen.

Het kasteel is in handen van vzw Symbiosis die in het gebouw een co-housingproject wilde realiseren. De vereniging reageerde kort op de brand en besloot dat ze overtuigd is dat dromen brandbestending zullen blijken.

Lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2022/08/12/kasteel-boekenberg-staat-in-brand/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)