Select Page

Leerlingen volgen les op de stoep van de Turnhoutsebaan

Leerlingen volgen les op de stoep van de Turnhoutsebaan

’t Speelscholeke voert al vanaf maart actie voor schone lucht aan de schoolpoort. En organiseerde vandaag een pop-upbuitenklas.

De actie Filter Café Filtré roept beleidsmensen op om de luchtkwaliteit aan de schoolpoorten te verbeteren. Om deze eis kracht bij te zetten organiseren in heel Vlaanderen oudercomités en scholen activiteiten. ’t Speelscholeke zette op de Turnhoutsebaan een heuse pop-upbuitenklas op. De scholiertjes leerden tal van nieuwe weetjes. Youri De Pelecijn die de activiteit begeleidde, lette aandachtig op en maakte ijverig notities in zijn cursus:  

  1. Geen enkel ander land in Europa geeft zoveel geld uit aan auto’s.
  2. Er zijn meer dan 7 miljoen parkeerplaatsen in Vlaanderen voor ongeveer 6.5 miljoen Vlamingen.
  3. Er zijn 4 miljoen auto’s in Vlaanderen.
  4. Deze auto’s rijden gemiddeld 1uur per 24uur en staan dus 23/24ste van de tijd stil.
  5. Er is meer dan 10.000 ha verharde parking in Vlaanderen en Brussel, dat zijn ongeveer 15.000 voetbalvelden.
  6. Eén deelwagen vervangt 4 tot 12 privéauto’s, dat is ongeveer 90m2 vrijgekomen parkeerplaats per deelauto voor groen-, speel-, ontmoetingsruimte en zo veel meer…

Filter Café Filtré is een burgerbeweging die actie voert tegen luchtvervuiling bij schoolpoorten. De beweging ontstond toen een rapport van Greenpeace over de slechte luchtkwaliteit in schoolbuurten weerklank vond dankzij een Pano-reportage vorig jaar. De beweging schoot in het voorjaar van 2019 terug in gang in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)