Select Page

Dubbelfeest in Antwerpen

Dubbelfeest in Antwerpen

Vandaag viert Antwerpen zowel moederdag als het feest van Maria, de moeder van Jezus Christus.

Op 15 augustus is het moederdag in Antwerpen en omgeving. Dit in tegenstelling met de rest van het land die de vanuit de VSA geïmporteerde dag in mei verkiezen. De Amerikaanse president riep in 1914 de tweede zondag van mei uit als nationale ‘Mothers day’. En zoals Coca Cola, Halloween en baseball veroverde ook deze Amerikaanse moederdag Europa. Heel Europa? Neen. In Antwerpen hadden ze sinds 1913 hun eigen moederdag. Toenmalige stadsschepen Frans Van Kuyck had 15 augustus geïntroduceerd als feest van alle moeders. Die was al sinds de Middeleeuwen de patroonheilige van de stad, en op die dag ging ook de grote Mariaprocessie uit. Schepen van Kuyck wilde de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij extra in de verf zetten.

In de christelijke wereld is het vandaag Maria-ten-hemelopneming. Maria, de moeder van Jezus Christus, heeft een belangrijke plaats in de volksdevotie ingenomen. De Dominicaan Bernard de Cock schrijft daarover het volgende: “Voor mij springen twee beelden van Maria boven alle andere uit. Aan de ene kant de liefhebbende, tedere moeder die wang aan wang met haar kind Jezus op iconen staat afgebeeld. En aan de andere kant de zittende moeder die als in één grote schreeuw het dode lichaam van datzelfde kind Jezus, ondertussen volwassen geworden en vermoord, op haar knieën vasthoudt. Een beeld dat op ons netvlies gebrand blijft door de Pieta van Michelangelo. Vreugde en pijn: beminnelijke moeder, moeder der smarten. Maria staat zo dicht bij ons. We herkennen haar zo goed in datgene wat ons overkomt aan verdriet, aan vreugde, aan tegenslag, aan geluk. Als ik zeg: ‘dicht bij ons’, dan gaat het niet alleen over vrouwen, maar ook over mannen, die meestal hun gevoelens niet zo gemakkelijk kunnen uiten.”

Ik wens iedereen een zalige feestdag en alle moeders een gelukkige moederdag.

Wilfried

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 90%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)