Select Page

Vrouw en kindje ontsnappen ternauwernood aan brekende boom

Vrouw en kindje ontsnappen ternauwernood aan brekende boom

Gisteren brak in het Te Boelaarpark een boom middendoor en vernielde een zitbank. Een vrouw met pasgeboren kindje kon ternauwernood de vallende takken ontwijken.

Er was haast geen wind en toch brak gistermiddag een boom. Een vrouw met haar baby’tje die op een zitbank zat, hoorde krakende geluiden en kon op het nippertje de vallende boom ontwijken. De jonge moeder was erg geschrokken. De bank waarop ze zat werd tot schroot herleid. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. De boom, een valse acacia of robinia pseudoacacia, was binnenin vermolmd.

Een boom die plots breekt zonder stormwind? Dat is een vraag voor Wim Jacobs, bio-ingenieur en bedrijfsleider van een tuinaanlegbedrijf. “Tja, dat is een genuanceerd verhaal.” zegt de man: “De vermolmde binnenkant kan ontstaan zijn door het scheuren of afzagen van een zijtak. Maar zolang de stam rondom de mulle binnenkant leeft, zou de boom niet hoeven te breken. Bomen kunnen aantastingen zelf onder controle houden als ze verder in goede gezondheid zijn.” Maar daar wringt volgens Jacobs het schoentje. Door overgebruik van het park – wat op zijn beurt het gevolg is van een tekort aan groene ontspanningplekken- ontstaat verdichting van de bodem waardoor bomen wortelschade lijden. Wim Jacobs: “Daardoor zijn meerdere bomen in het park in slechte conditie. Met de droogte nu krijgen zij extra stress. En dat zou een verklaring voor het plotse breken kunnen zijn.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 79%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)