Select Page

“Ieder kind wordt als kunstenaar geboren”

“Ieder kind wordt als kunstenaar geboren”

25 jaren lang had Greet Steyaert haar eigen knutselatelier ’t Klubke, waarvan 15 jaren in jeugdheem Sorm. En nu, op de zilveren verjaardag, zet zij er voorgoed een punt achter. Maar ze neemt afscheid in stijl: ze schreef haar beschouwingen neer in ‘Een boek vol leven’.

“Kijk” zegt Greet Steylaert, terwijl ze volop bezig is met kasten vol knutselmateriaal leeg te maken, “Ik wilde niet zomaar botweg de deur achter mij toetrekken en stoppen. Daarvoor waren de voorbije jaren te waardevol. Daarom heb ik besloten om een aantal ervaringen en tips neer te schrijven. Dan kan ikzelf mijn initiatief lossen en ergens toch ook doorgeven. Een belangrijke les die ik zelf heb geleerd in die 25 jaren is dat je moet meegaan in het verhaal van de kinderen. En dat je hen technieken kan aanreiken om hun ideeën te laten uitwerken. Communicatie is belangrijk, want een kind heeft een verhaal. Tussen haakjes, als kinderen iets schreven met spelfouten, wees ik niet op die fouten maar concentreerde ik me op hun boodschap.”

Laat kinderen hun eigen gang gaan

De creatieve vrouw gaat gedreven verder: “Geef kinderen ook de ruimte. Ik schoof de stoelen aan de kant en liet ze al staande aan tafels werken. Dat gaf hen een gevoel van vrijheid. Ik observeerde hen en probeerde te begrijpen wat er in hun hoofd omging. Ik gaf dan tips hoe ze iets zouden kunnen uitwerken en reikte hen de juiste materialen aan, maar ik liet ze wel in hun eigen verbeelding. En nogmaals, luister naar de kinderen.” Greet Steyaert liet de kinderen, weliswaar onder toezicht, zelf het werkgerief hanteren. En waar ze eveneens trots op is, is dat ze de kinderen oude ambachtelijke technieken aanleerde: “Zowel meisjes als jongens. Die technieken zijn vaak een vorm van een meditatie.” Ze grabbelt in een doos en haalt er een houten vork met twee tanden uit: “Dat is een breivork. Je kan het samen doen en kinderen worden er rustig van.”

Praktisch

Dit alles schreef Greet Steyaert neer in een boekje. “Geen levensboek maar wel een boek vol leven. Het zijn mijn ervaringen afgewisseld met tips en zelfs grappige citaten van kinderen.” voegt ze er nog aan toe. ‘Een boek vol leven’ kost 20 euro en is verkrijgbaar bij de auteur zelf: creatievegreet@gmail.com

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)