Select Page

Deurne krijgt een elzenbroekbos

Deurne krijgt een elzenbroekbos

In het westelijk gedeelte van het Rivierenhof zal een deel van het park worden getransformeerd tot een elzenbroekbos. Een moerassig bos, vooral in de winter, dat een buffer zal vormen tegen wateroverlast van de Schijn.

Een stuk van het park dat naast de Parkweg ligt, dichtbij de uitgang aan de Grapheusstraat, zal veranderen in een elzenbroekbos. Dit deel, ongeveer 80 are groot,  ligt er momenteel wat verpieterd bij. In een eerste fase zullen groenwerkers de afgestorven populieren verwijderen en ook de Canadese Kornoelje, een invasieve exoot, uitdoen. Daarna zullen de werklieden het grondniveau optimaliseren en een verbinding maken tussen het nat bos en de Schijn. Als in de winter het peil van de Schijn te hoog zou komen, kan het nat bos als waterbuffer dienen. De groenwerkers zullen eveneens de juiste beplantingen aanbrengen. Dat zullen voornamelijk zwarte elzen zijn, vandaar ook de naam elzenbroekbos.

Een elzenbroekbos laat denken aan het gedicht van Johann Wolfgang von Goethe ‘Erlkönig’ of ‘Elzenkoning’, later op muziek gezet door Franz Schubert. Het verhaal van een man die met zijn doodziek kind op zijn paard om hulp gaat zoeken. Als hij op zijn bestemming aankomt, is het echter te laat. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=JS91p-vmSf0

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)