Select Page

Restauratie van de buitenzijde van villa kasteel Ertbrugge

Restauratie van de buitenzijde van villa kasteel Ertbrugge

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen restaureert momenteel de buitenkant van het huis op de Schotensesteenweg, naast de dreef die naar het kasteel Ertbrugge leidt. Het pand maakt deel uit van De Leerexpert, het stedelijk buitengewoon onderwijs.

Het huis is een vrijstaande villa in een pittoreske eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-kenmerken, daterend van 1908. Het is opgetrokken schuin tegenover en naar model van de uit 1891 daterende portierswoning van het kasteel Venneborg, dat aan de overzijde van de Schotensesteenweg ligt. De steenweg scheidde beide kasteeldomeinen van elkaar. De villa van het kasteeldomein Ertbrugge, in de literatuur aangeduid als conciërge-, hoveniers- of jachtwachterswoning, vervulde mogelijk een identieke functie. Het ligt naast de Ertbruggestraat, het middeleeuwse tracé van Deurne naar Wijnegem en de Kempen.

Het gebouw heeft zwaar te lijden gehad onder vandalisme ten gevolge van leegstand. De vensteropeningen waren merendeels gedicht met platen. Het kegeldak van de traptoren draagt nog de oorspronkelijke, sierlijk gesmede windhaan.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)