Select Page

Nieuwe speeltuin is “saai en vlak”

Nieuwe speeltuin is “saai en vlak”

District Deurne vernieuwt de speeltuin van het Boekenbergpark naar eigen zeggen: “tot een leuke en uitdagende speelplek.” Als verwijzing naar de Chinese toren in het park is het thema van de nieuwe speeltuin ‘Chinees’. De nieuwe speeltoestellen worden in de 4 bestaande vakken, in Franse tuinstijl, geplaatst. In vroegere tijden was hier dan ook een echte Franse tuin. De aanleg is voorzien in het najaar van 2023.

Volgens Mathijs Post, fractieleider van Groen in de districtsraad, werd het tijd want de huidige speeltuigen vallen intussen uit elkaar. Schroeven steken uit en door rotte planken ontstaan gevaarlijke gaten in verschillende speelelementen. “Maar,” zo stelt raadslid Post: “Groen Deurne, dat al twee jaar vraagt om de vernieuwing, is zeer teleurgesteld in het ontwerp dat enkele dagen terug werd voorgesteld. Saai en vlak. En dit voor de speeltuin voor een buurt met heel veel kinderen. Een speeltuin waar steeds meer gezinnen de weg naar toe vinden. Ik vind dit concept daarom echt ondermaats. Hopelijk kunnen er nog aanpassingen aan gedaan worden.”

Mathijs Post gaat wat dieper in op de analyse die de groenfractie maakte: “De buurt vroeg om een avontuurlijke speeltuin met veel klimmen. Ze krijgt een vlakke speeltuin, met veel verharding en minder spelelementen. De verhogingen verdwijnen rondom de speelvakken. Dat zijn nu plekken waar ouders elkaar ontmoeten en dicht bij hun kinderen kunnen zitten. Voor kinderen ouder dan 6 jaar zie ik weinig avontuurlijks terug. Heel saai.”

Rommeldossier

Op de tekeningen kan je zien dat de ondergrond wordt verhard. Mathijs Post: “Dat is ongepast in dit stuk van het park. Richten op toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen, uiteraard. Maar bij dit ontwerp stel ik toch wel ernstige vragen. Wat gaat dat geven op warme dagen? Hoe loopt die verharding verder in de rest van de omgeving? Dat is in de tekeningen niet te zien. Bovendien is het deel onder de bomen, waar een stuk calisthenics zal komen, is niet in de tekeningen opgenomen.”

Raadslid Post besluit: “Het is een zoveelste rommeldossier op vlak van openbaar domein. Het district hield een bevraging over de speeltuin, waarbij wij kritische bedenkingen bij hadden. Uiteindelijk doet het niets met de antwoorden die eruit kwamen en komt het met dit ontwerp. En de buurt moet het maar accepteren. Daaruit blijkt dat het district helemaal niet uit is op participatie.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

 1. Christel Van de Walle

  Het district kan inspiratie opdoen in de Lilse Bergen, waar uitdagende speeltuigen staan voor alle leeftijden.
  Hoe lastig kan het zijn om te investeren in goede speeltuinen voor alle kinderen, groot en klein en tegelijkertijd niet nog meer te gaan verharden , in een park dan nog wel.

  Reply
 2. yves

  waarom weer verharding !! het moet juist minder!! en meer toestellen die uitdagen !!

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)