Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Horen jullie mij ook achteraan?

“Dames en Heren: Cultuur!” – Horen jullie mij ook achteraan?

Eind 2021 kwamen cultuurliefhebbers samen in de Carrousel aan Arena. Naast een heerlijk optreden en (soms opnieuw) kennis maken met elkaar, kon iedereen ook wat bemerkingen of ideeën meegeven aan de cultuurraad. We verwerken die in een advies, of we geven het zo door aan de cultuurantennes of schepen van cultuur. Er waren enkele pijnpunten die we altijd terug zien komen: nood aan vrijwilligers, ruimte om te repeteren of te exposeren, laagdrempelige cultuur en communicatie.

Communicatie is altijd moeilijk, want hoe valt je boodschap op tussen de vele berichten? En hoe bereik je de juiste mensen? Je moet je boodschap al delen op een tiental sociale media, omdat die elk hun eigen doelpubliek hebben. Dat is minder evident dan maandelijks een tekstje schrijven voor een papieren boekje dat gedeeld werd, of een nieuwsbrief die je via mail stuurde. Papier heeft minder plaats bij communicatie. Uiteraard goed voor de bomen, het blijft altijd zonde om flyers, posters en programmaboekjes weg te moeten gooien na een show. Maar je moet wel mee kunnen met het digitale verhaal. Zelfs onze districtsburgemeester geeft toe dat de digitalisering te ver is doorgeschoten en organiseert terug fysieke afspraken. Zou dat ook een idee kunnen zijn voor cultuur of is dat enkel voor politieke vragen…?

We merken toch meer en meer dat mensen niet op de hoogte waren van een leuke activiteit. Massaal terug boekjes gaan drukken is niet de meest ecologische oplossing, maar misschien is er een ander alternatief voor het hele digitale verhaal? Met de cultuurraad mikken we alvast terug meer op die ontmoeting. Dat lijkt wel te werken, want mensen die met cultuur bezig zijn (maken of genieten) leren elkaar daar kennen. Het wordt alvast duidelijker wie de aanspreekpunten zijn als je met vragen zit. En door af en toe te veranderen van locatie, leer je cultureel Deurne ook wat beter kennen. Na het verdwijnen van de Kunstroute en de welkomdag voor nieuwe Deurnenaars is er zeker nood aan een moment om kennis te maken met cultuur in Deurne.

We zetten nog steeds elke week via Instagram en Facebook iemand (of een plek of vereniging) uit Deurne in de kijker die met cultuur bezig is. In april waren dat het Sprookjeshuis in het Rivierenhof, het kasteel van Bisschoppenhof, beeldend kunstenaar Annelies Vanhaverbeke en de socio-culturele vereniging Krachtveer. Wil je ook even in de kijker staan of ken je iemand die wat meer bekendheid verdient, geef het zeker door.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 14km/h SW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.56mbar
UV index: 4

(advertenties)