Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: stappenteller

Uit de nieuwskeuken van Seven: stappenteller

Beste lezers,

Ieder zichzelf respecterende wandelaar heeft tegenwoordig een stappenteller. Gewoon een appje downloaden op je smartphone en klaar is Kees.

Nog even een aantal dingen ingeven zoals je lichaamslengte en je gewicht. Toevallig zijn dat precies dezelfde waarden die je nodig hebt om je BMI uit te rekenen.

Afgelopen weekend zag ik een groepje, een (denk ik) een uitgebreide wandeling maken. Na een kort babbeltje bleken zij alle vier gewapend te zijn met een stappenteller. Ik was de enige die “puur natuur” liep. Zonder smartphone en dus ook zonder stappenteller. Gewoon je voeten één voor één vooruit plaatsen en die handelingen gaan bij mij al jaren naar volle tevredenheid.

Na afloop van de wandeling zullen ze alle vier ongetwijfeld  “uitslagen” vergeleken hebben. Ik denk dat het resultaat bedroevend zal geweest zijn.

Dat het aantal stappen varieert per deelnemer, ja, dat lijkt logisch. De één neemt nu eenmaal grotere passen dan de ander. Maar dat het aantal gewandelde kilometers varieert van 6,1 tot 9,3 is niet te verklaren. Ze hebben allemaal dezelfde route gelopen. Stonden de apps niet goed afgesteld? In elk geval heeft het vertrouwen in zo’n apparaatje bij ‘het groepje’ een behoorlijke deuk opgelopen.

Mijn muze is blij met 6000 stappen per wandeling. Zo heeft ze dat ingesteld. Na afloop van een wandeling is de smartphone-app soms ontevreden “Helaas, slechts 83% van het streeftotaal” of juist zeer tevreden “U heeft vandaag 127% behaald!!”

Ik heb een paar keer, na een wandeling van haar, mijn rekenmachientje tevoorschijn gehaald en de afstand gedeeld door het aantal stappen. Een verrassend resultaat. Mijn muze neemt stappen van 71 centimeter. Best wel groot. Ik heb thuis twee lineaaltjes, ééntje van 40 cm en ééntje van 30 cm achter elkaar gelegd en dan is haar stapgrootte indrukwekkend te noemen.

Klein Duimpje haalde in het gelijknamige sprookje nog betere resultaten toen hij de zevenmijlslaarzen van de reus had aangetrokken. Ze zaten een beetje ruim, maar vooruit… De afstand per stap was 7 landmijlen, omgerekend 11,2 kilometer!

Met die stappen van ruim 70 centimeter heeft mijn partner nog geen zevenmijlslaarzen, maar toch wel de beschikking over zevendecimeterschoenen.

Een ander fenomeen. Om de moed erin te houden kun je instellen dat de smartphone bijvoorbeeld na elke 2 kilometer een opwekkend melodietje laat horen. Of een opbeurend zinnetje. Zoiets als “Ga zo door” of “Goed gedaan”. Als je tevoren op je smartphone aangeeft dat je van het vrouwelijk geslacht bent dan past het compliment zich moeiteloos aan: “Goed gedaan meisje”. Wat zijn die apps toch ongelooflijk slim.

Tijdens één wandeling leek het net of de smartphone compleet van slag was. Elke 1000 stappen klonk er een luidruchtig “Hoera”.

Wat bleek? Het was die dag nationale complimentendag en dan is de gemiddelde stappenteller nog scheutiger met complimentjes dan anders.

Ook dat zit ingeprogrammeerd.

Terwijl ik nip aan een tweede tas koffie denk ik met weemoed aan vroeger, toen je zelf moest proberen om de stemming erin te houden. U kent vast nog wel het rijmpje : “Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer”

Weet u wel hoe ver dat is? Kilometers. En dan zwijg ik nog over vieze motregen, wind en andere weersgrillen die persé spelbreker willen spelen.

Nog een paar weetjes over stappentellers: De app geeft ook aan hoeveel kilocalorieën je tijdens de wandeling hebt verbruikt. Na de wandeling kun je dus berekenen of het verantwoord is om die avond en extra bakje zoute nootjes te nuttigen.

Het officiële woord voor stappenteller is “pedometer”. Nee, pas op, iemand die gek is op stappentellers is daarmee nog GEEN pedofiel. Hooguit een stappentellerfetisjist (leuk woord voor scrabble).

Een bewegingssensor moet de stappen tellen. Als je op de fiets stapt dan kent de teller het verschil niet tussen een stap en een trap. Hij gaat vrolijk verder met het tellen van de bewegingen. De afstand klopt dan voor geen kilometer.

En als je tijdens de wandeling uitbundig naar iemand zwaait, dan komen er weer enkele extra stappen bij.

Het is te hopen dat de bewegingssensor niet àl te gevoelig staat afgesteld. Het zal je maar overkomen dat een simpele knippering met de ogen wordt aangezien voor een voetstap…

Uit het voorgaande heeft u mogelijk kunnen constateren dat ik nogal kritisch ben over het verschijnsel “stappenteller”. Deze constatering is juist.

Maar goed.

Graag tot meer lees volgende week.

Groeten, Seven.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h ESE
Humidity: 91%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)