Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Cultuur is meer dan een hobby

“Dames en Heren: Cultuur!” – Cultuur is meer dan een hobby

Als je in het nieuws of bij politieke debatten over cultuur hoort spreken, dan lijkt het wel of de sector enkel bestaat uit vzw’s met experimentele dingen die enkel kunnen overleven met subsidies, ofwel de grote commerciële spelers als Studio 100 of Rock Werchter. Ik ben zelf opgegroeid in verenigingen die evengoed rond geraakten zonder hulp van subsidies, maar dankzij de hulp van vrijwilligers en ticketverkoop van voorstellingen en acties als een eetavond of wafelverkoop. Ik heb daarnaast ook professionele mensen ontmoet die met cultuur hun kost kunnen verdienen. Als artiest, als technieker, als leraar, als organisator, … De cultuursector is immers breed en gevarieerd, even evengoed een sector als een ander met liefhebbers en professionele mensen die mee bijdragen aan de economie. Als je beslissingen neemt over cultuur gaat dat dus niet alleen over een hobby of een pleziertje van de cultuurliefhebber, maar ook over het inkomen van veel mensen. Om nog maar te zwijgen over de sociale en psychische impact die cultuur kent.

Verschillende jaren terug had de cultuurraad een vast bestuur met afvaardigingen uit 3 categorieën: verenigingen, professionelen en individuele experten. We houden ons tegenwoordig minder vast aan die vaste structuur met een meer flexibel bestuur, maar het principe blijft wel hetzelfde. We willen er zijn voor iedereen die met cultuur bezig is. Of je dat nu doet in je vrije tijd, maar evengoed als het je beroep is. We mikken ook naar de cultuurgebruiker om zijn of haar stem mee te laten klinken.

We vinden het met de cultuurraad belangrijk om mensen samen te brengen, wat de laatste tijd niet zo eenvoudig is. We doen op 16 december toch nog een poging voor een ontmoetingsmoment. Weliswaar in veilige omstandigheden. Het gaat door in de Carrousel op het Arenaplein in Deurne Zuid. Een open cultuurplek waar we elkaar nog eens kunnen zien, gevolgd door een muzikaal optreden. Het is helemaal gratis, best wel dat je reserveert via www.decarrousel.org of www.ccdeurne.be

Tot slot zet ik de culturele spelers nog eens in de kijker die ik voorbije maand via sociale media heb gedeeld: Turnvereniging Silok (waar je ook kan dansen), stand-up comedian Rik Van Geel, theatervereniging Atelier Teater, schrijver en sinds dit jaar zelf uitgever van Ertsberg Karl Drabbe en polyvalent cultuurmaker Zannemie, het alter ego van Annemie Van Daele. Geef het gerust door als je ook eens in de spotlights wil staan. Maar sowieso wens ik iedereen heel veel succes toe met hopelijk een beter 2022!

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)