Select Page

Deurne krijgt een klimaatstraat

Deurne krijgt een klimaatstraat

Zeven participatiemomenten waren nodig om de inwoners van de Frans van Heymbeecklaan op één lijn te krijgen om hun straat om te vormen tot een klimaatstraat.

In de herfst van 2020 vonden het Regionaal Landschap de Voorkempen, Gruunrant en het District Deurne elkaar om het Bescherm Landschap Ertbrugge te verbinden met de Ruggeveldlaan. De Frans van Heymbeecklaan zou worden omgevormd tot een klimaatstraat. Ze zou groener, blauwer en toekomstbestendiger worden gemaakt. Districtsurgemeester Tjerk sekeris (N-VA) geeft meer uitleg: “Het is een klassieke straat met een rijweg in beton, trottoirs en dat is het. Wij vonden een groot aantal inwoners bereid om na te denken over meer groen in de straat. En er was er voldoende draagvlak om daar iets aan te doen.”

Een en ander gebeurt noodzakelijk in twee fases omdat Water-Link in de loop van het proces aangaf dat ze de riolering in de straat wenst te vervangen. “Wij konden echter niet wachten op Water-Link omdat wij dreigden bovenlokale subsidies mis te lopen,” vervolgt Tjerk Sekeris: “De totale ingreep zonder de werkzaamheden van Water-Link kost meer dan € 150.000 waarvan de helft wordt gesubsidieerd.” Na het bouwverlof gaat de schop in de grond.

In een eerste fase wordt vooral het kruispunt van de Frans van Heymbeecklaan met de Petrus de Beuckelaerelaan aangepakt en de koppen van de straat aan Ruggeveldlaan en aan de Schotensesteenweg. Sekeris besluit: “Als Water-Link de riolering vervangt, zetten we verder in op een doorgedreven verblauwing en vergroening.”

Lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2020/12/16/straat-wordt-onthard-en-vergroend/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

 1. Frank

  KLIMAATSTRAAT ??? FRANS VAN HEYMBEECKLAAN IS EEN GROTE KLUCHT IN IPV VERGROENING EEN VERVUILING VAN DE STRAAT, MEESTE GRASMATTEN ZIJN REEDS OPGEDOEKT, PARKEERSITUATIE VERSLECHT. ARM DEURNE ( PANTENBAKKEN ZONDER PLANTEN ) FRAAI, WE KOMT ER IN GODSNAME OP ZO’N IDEE; ‘T WAS MAAR VOOR 3-MAAND, MAAR STAAT ER NOG STEEDS. WOON VAN 1967 IN DE PETRUS DE BEUCKELAERLAAN, DACHT DAT IK TOT HET EINDE VAN MIJN DAGEN HIER KON BLIJVEN WONEN MAAR DENK ER STERK OVER NA OM ANDERE OORDEN OP TE ZOEKEN !

  Reply
  • Alain

   Het was dan ook een proefopstelling Frank… ooit naar één van de vele vergaderingen geweest?

   Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)