Select Page

Hoe je zelf mee de maffia kan bestrijden

Hoe je zelf mee de maffia kan bestrijden

Je kan vanuit Deurne mee de Italiaanse maffia bestrijden zonder dat je een kogel hoeft te vrezen. Integendeel, het kan zelfs je gezondheid verbeteren.

De maffia is het geheel van criminele organisatie van de verschillende zuid-Italiaanse maffiafamilies. Decennialang bouwden ze een enorme economische, financiële en politieke macht op. Geregeld gingen de families onderling op de vuist waarbij niet werd geaarzeld mensen op klaarlichte dag te vermoorden. Ze bleven hierbij grotendeels buiten schot van het gerecht tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dan is het Italiaanse gerecht de strijd met de maffia aangegaan. En dat mag letterlijk worden begrepen want een aantal onderzoeksrechters werden tijdens wraakacties vermoord. Er volgde een lange reeks van arrestaties en daarbij werden de bezittingen van de gearresteerden geconfisqueerd. Deze eigendommen bestonden grotendeels uit boerderijen en landerijen. Het Italiaanse parlement stemde dan een wet voor een sociale en publieke herbestemming van de geconfisqueerde eigendommen. Kleine boeren en boerinnen bewerken nu deze gronden. Ze verenigen zich in coöperatieve bewegingen zoals ‘Rete In Campagna’ of ‘Libera’.

Gronden worden aan kwetsbare mensen gegeven

BASTA!, wat staat voor ‘Belgian Antimafia: Steps Towards Awareness’, is een jonge organisatie die de workshops/webinars/info-avonden rond de producten van deze coöperatieven, opzet. En Sarah Vantorre, die in Deurne opgroeide, is de ondervoorzitter. Zij legt het belang van haar werk uit: “De gronden die vroeger toebehoorden aan criminele organisaties worden teruggegeven aan de maatschappij. Zo wordt er werkgelegenheid gecreëerd in regio’s waar tot vandaag nog steeds een aanwezigheid is van maffiaorganisaties. De coöperatieven die ontstaan bezorgen mensen uit sociaal kwetsbare groepen werk. Van de producten die worden verbouwd en verwerkt, wordt een kleine selectie verkocht in de Oxfam Wereldwinkels of op de buurderijen. Ook al gaat het niet om producten uit verre arme landen, je kan dit wel een vorm van “fair trade” noemen.”

Herdenking van de maffiaslachtoffers

Op 21 maart is het de ‘Dag van de herdenking en van het engagement ter nagedachtenis van alle onschuldige maffia-slachtoffers’. Sarah Vantorre: “Dat is in Italië een officiële herdenkingsdag. Hierbij worden in het bijzijn van de nabestaanden de namen voorgelezen van alle tot hiertoe gekende maffiaslachtoffers. De dag valt samen met de eerste dag van de lente, symbool voor het leven, voor een nieuw begin. De burgergemeenschap staat dan stil bij het belang van de levende herinnering die zich dag na dag concreet vertaalt in verantwoordelijkheid en engagement in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.”

Producten ook verkrijgbaar in Deurne (en Borgerhout extra-muros en Berchem Groenenhoek)

De wereldwinkel zal in maart de producten van Libera, die onder de naam ‘Libera Terra’ worden verspreid, extra in de kijker zetten. Wannes Perck, co-organisator van de wereldwinkel Deurne, vertelt: “Wij hebben al twee tot drie jaar producten van Libera Terra in ons aanbod: pasta, tomatensaus, kerstomaatjes op olie,… We wilden graag een filmavond met voordracht organiseren, maar door corona is dat naar het volgende jaar uitgesteld. Maar we zullen zeker een extra spotlicht op de producten van onze Italiaanse partner richten.” Tussen haakjes, de wereldwinkel biedt tweemaal per maand haar producten aan via de buurderijen in Deurne.

Ook de twee buurderijen in Deurne verspreiden producten die worden gewonnen op de gronden die van de maffia zijn afgenomen. Laurence Everard van Boeren & Buren geeft meer uitleg: “Wij werken samen met de coöperatie Rete In Campagna die kleine boertjes omkadert. Alleen is het moeilijk om producten te vermarkten, maar als de boeren hun handen in elkaar slagen, lukt het. Regelmatig organiseren wij een verkoop van citrusfruit en aanverwante producten rechtstreeks vanuit Italië. De vruchten worden pas geplukt als de bestelling wordt geplaatst. Waardoor zij sappig, gezond en vol smaak zijn. Ook deze week start een verkoop.”

Even bij de les blijven

Wie op de buurderij citrusfruit wil aankopen moet dat deze week doen, vanaf nu tot woensdag 16 maart om 14 u. Maar let op, de producten worden aangeboden in de verkoop van 23 maart (buurderij Districtshuis) of 24 maart (buurderij Gitschotelhof). Met andere woorden, je vindt Rete in Campagna bij de verkoop van volgende week. Ook die verkoop staat dus al aangekondigd.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)