Select Page

Antwerp Phantoms IJshockeyclub zorgt voor Europese primeur in G-sport

Antwerp Phantoms IJshockeyclub zorgt voor Europese primeur in G-sport

Een Belgisch para-ijshockeyteam is niet aanwezig op de Paralympische Winterspelen in Beijing, maar Antwerp Phantoms IJshockeyclub wil alvast de fundamenten leggen. De Antwerpse ijshockeyclub stond bij aanvang van dit jaar mee aan de wieg van de Northern Europe Para-Ice Hockey League (NEPIHL).

De nieuwe liga zag het levenslicht door het gebrek aan een competitie voor para-ijshockeyteams in onze contreien. Immers, Antwerp Phantoms is dan ook de enige Vlaamse en Belgische ijshockeyclub die een G-sport variant van het ijshockey brengt en een team van para-ijshockeyers op het ijs zet. Als klapper op de vuurpijl organiseert de Antwerpse ijshockeyclub, die dit jaar 50 kaarsjes uitblaast, op 12 en 13 maart a.s. het allereerste toernooi van de NEPIHL.

Het idee om de liga op te richten is initieel in Nederland ontstaan wegens een volledig ontbreken van een specifieke competitie voor para-ijshockey en dat wenst Phantoms samen met de andere stichtende clubs – Les Dragons de Rouen (FRA), Sheffield Steelkings (GBR), Amsterdam Tigers (NED) en Dordrecht Polar Bears (NED) – dus te doorbreken. Teneinde reiskosten tot een minimum te herleiden, werd door de stichtende clubs gekozen voor een jaarlijks toernooi formaat, afwisselend georganiseerd in één van de deelnemende landen. Antwerp Phantoms bijt dus de spits af met de inaugurale editie.

Eerste internationaal toernooi

Voor deze eerste editie verschijnen naast Antwerp Phantoms tevens Sheffield Steelkings, Les Dragons de Rouen en een gecombineerd team van de Amsterdam Tigers met de Genco Polar Bears uit Dordrecht aan de face-off. Het winnende team neemt de NEPIHL Trofee, een wisselbeker, mee naar huis.

“Door dit toernooi te organiseren, hopen we om para-ijshockey meer in the picture te zetten zodat de sport kan groeien en er hopelijk meer spelers en teams kunnen bijkomen,” aldus Tamiko Van Hoydonck, Team Manager van het Phantoms para-ijshockeyteam. “Voor de organisatie van het toernooi hebben we op heel regelmatige basis online meetings met de deelnemende teams. Zodat elke club zijn expertise kan delen en we elkaar kunnen steunen bij de organisatie. Het is dus een echte internationale samenwerking geworden die hopelijk met de jaren kan uitgebreid worden met extra teams. Dat we de eerste editie mogen organiseren, is uiteraard super.”

Livestreaming

Het toernooi kan via livestreaming worden gevolgd via onderstaande link.

https://phantomsplay.livearenasports.com/en/home

Foto/ het G-team van Antwerp Phantoms

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)