Select Page

De kraanvogels vliegen over

De kraanvogels vliegen over

In deze tijd van het jaar vliegen de kraanvogels van Noord naar Zuid. En dat kan best indrukwekkend zijn.

Kraanvogels leven in de zomer verspreid over Scandinavië en Oost Europa en overwinteren in het zuiden, in Spanje of Noord-Afrika. Het overvliegen van de vogels in de lente of de herfst is mooi om zien. De kraanvogels hebben enkele stopplaatsen waar de dieren voor een echt schouwspel zorgen. Een van die plekken is Lac du Der in de Franse regio Grand Est. De kranen blijven daar even hangen en foerageren overdag op de afgemaaide velden. De migrerende kraanvogels worden gemonitord door het ECMN (European Crane Migration Network). Het netwerk geeft up-to-date info over de bewegingen van de vogels. Organisaties zoals windmolenparken gebruiken deze gegevens en het ECMN staat ook in contact met het Flysafe-Birdteam van het Belgische leger dat vluchtschema’s van oefenvluchten aanpast aan de passerende vogels.

Jan Mertens uit Deurne was een van de vogelaars die enkele dagen nabij het meer verbleven. Hij was onder de indruk van de duizenden kraanvogels die hier waren neergestreken. Maar op een van de dagen was hij stomverbaasd toen een Franse straaljager boven de opvliegende vogels vloog. Hij vroeg zich af of het Belgische voorbeeld niet op Europees niveau zou kunnen worden overgenomen. Een tip die hij doorstuurde naar Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit). Ook Gazet van Deurne vroeg aan het parlementslid of zij dit voorstel zou kunnen voorstellen in het Europese halfrond. Er komt helaas geen antwoord van Van Brempt, niet op het bericht van Mertens, noch op onze vraag.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)