Select Page

Vermoorde medeburgers krijgen een naam

Vermoorde medeburgers krijgen een naam

Na een lezing over de Jodenvervolging in België in het algemeen en in Deurne in het bijzonder, riep spreker professor Bruno De Wever de aanwezigen op om in de stoepen van Deurne struikelstenen aan te brengen. Een aantal mensen richtte terplekke het ‘Burgerinitiatief Struikelstenen Deurne’ op. Vandaag werden 30 stenen aangebracht

Het burgerinitiatief begon met het zoeken van informatie en probeerde de geschiedenis van de onfortuinlijke medeburgers te reconstrueren. Bij het uitbreken van WOII woonden in Deurne ruim 500 Joodse medemensen. Velen werden door de nazi’s weggevoerd en kwamen nooit terug. Er werd eveneens een oproep gelanceerd om geld in te zamelen om zogenaamde ‘struikelstenen’ te plaatsen.  Struikelstenen of ‘Stolpersteine’ zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen worden in de stoep geplaatst, voor de huizen van mensen die werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen van nazi-Duitsland. Als kleine monumentjes waarbij slachtoffers van de naziterreur worden herdacht.

De oproep kende zoveel succes dat het burgerinitiatief 50 stenen kan leggen. Een eerste serie van 20 stenen werd op 26 september geplaatst. Vandaag volgden nog eens 30 anderen. Gunter Demnig zou aanwezig zijn, maar gezien de zorgwekkende stijging van de covidstatistieken, verkoos hij om thuis te blijven.

Foto boven: struikelstenen voor de familie Velleman-Serlui op de Muggenberglei

Foto onder: struikelsteen voor Louisa Swaap op de Oudedonklaan

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)