Uit de nieuwskeuken van Seven: zwarte vrijdag en andere leuke dagen
Beste lezers,
Toen ik deze week even in de binnenstad was voelde ik het.
Het uitkijken naar, het ongeduld van kooplustigen naar die dag waar bijna iedereen naar uitkijkt.
Black Friday komt eraan op 26 november.
Op deze dag bieden de deelnemende winkeliers ongelooflijke kortingen aan.
Hier moet je wel aan meedoen, anders ben je een dief van je portemonnee. De online winkels, zoals bol.com reageerden onmiddellijk door Cyber Monday in het leven te roepen, dit is de maandag na Black Friday.
Ook hier regent het kortingen èn ……. je hoeft niet in de rij voor de kassa. Je moet Black Friday vooral níet verwarren met “zwarte zaterdag”.
Deze laatste term komt uit Frankrijk (samedi noir). Op sommige zaterdagen in juli en augustus wordt de snelweg Parijs-Lyon volgeparkeerd met auto’s, in beide richtingen. En het bijzondere is: de passagiers blijven in de auto zitten! Als wij de auto ergens parkeren, dan stappen we uit en gaan iets leuks doen.
Op zwarte zaterdag blijft iedereen na het parkeren gewoon in z’n auto zitten. Merkwaardig.
Na de invoering van alweer twee bijzondere dagen, kun je je afvragen of er nog voldoende “gewone” dagen overblijven.
We lopen willekeurig een paar van die bijzondere dagen door.
Half januari is hij er weer: Blue Monday, vrij vertaald depri-maandag. Een Brit heeft met een wiskundige formule uitgerekend (!!!) dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is.
De feestdagen zijn voorbij, de portemonnee is leeg, de goede voornemens zijn reeds mislukt, het weer is guur en buiig, ga nog maar even door.
Nog enkele dagen die vanuit het land van Joe Biden zijn overgewaaid: Valentijnsdag, de dag dat iedereen lief is voor zijn of haar partner, via een bloemetje, een kaartje, een facebookje, een etentje. Maar daar was deze dag oorspronkelijk niet voor bedoeld! Valentijnsdag is ooit bedoeld om je GEHEIME liefde een attentie te bezorgen, dus niet je vaste partner. Een beetje ondeugend dus.
Ook Halloween is van oorsprong Amerikaans.
Verkleed in angstigmakende outfit gaat de jeugd langs de deuren: “Trick or treat” Dit is een serieus dreigement en kan vrij vertaald worden door: “Geef ons snoep, anders gooien we je ruiten in!!” Een soort ultimatum dus.
Vaderdag en Moederdag zijn al zo oud als de weg naar Rome.
Op Dierendag weten onze trouwe huisdieren dat er weer extra brokjes zijn ingekocht; mede dankzij hun biologische klok weten ze dat het weer 4 oktober is. De enige dag, waarvan de datum niet van tevoren vastligt is Rokjesdag: de precieze datum wordt mede bepaald door de weerman/vrouw, het mag niet gebeuren dat deze dag wordt verpest door lage temperaturen of extreme neerslag.
Bij Vriendinnendag moeten de mannen thuisblijven; hopelijk is er voor hen een spannende voetbalwedstrijd op TV.
Tijdens Secretaressendag moet de baas aardig zijn voor zijn secretaresse, niet te aardig, want dan speelt hij later een hoofdrol in de #metoo discussie; een doosje bonbons is meer dan voldoende.
Tijdens Burendag kun je nader kennismaken met die mensen die je elke dag al tegenkomt in het trappenhuis.
Op de Dag van de Arbeid (1 mei) wordt er in vele landen NIET gewerkt.
Dankzij de Moslim-gemeenschap in ons land zijn er weer drie fenomenen bijgekomen: Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest.
Biddag en Dankdag (voor het gewas) worden nog steeds in ere gehouden door het orthodoxe deel van onze protestante bevolking.
Sinterklaas vieren gebeurt nu ook al vroeger. De goede man is pas op 6 december pas ècht jarig, maar die verjaardag viert hij bij voorkeur in besloten kring, met kinderen en kleinkinderen.
Of vertel ik nu onzin? Is Sinterklaas, als bisschop zijnde, niet veroordeeld tot het celibaat? En mag hij daarom dus geen nageslacht voortbrengen? Tenzij hij ooit een slippertje begaan heeft…
Graag tot meer lees volgende week.
Groeten, Seven.
Recente reacties