Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: bruinen

Uit de nieuwskeuken van Seven: bruinen

 

 Beste lezers,

Zomerse temperaturen, de horeca – binnen én op het terras – open en de steeds verder dalende coronacijfers maken mensen blij. Fietsen en wandelen in combinatie met een vriendelijk zonnetje activeert de pigmentcelletjes. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Maar dat brengt me gelijk aan het onderwerp van deze column.
Zonnebaden is een cultus geworden, bruin worden is het ultieme doel van het blanke ras, ondanks het bizarre feit dat er nog steeds mensen gediscrimineerd worden om diezelfde bruine tint. De populariteit van het zonnebaden kent geen grenzen en de commercie speelt hier natuurlijk op in.
Toen ik – ik was nog kind – naar het strand ging hadden mijn ouders alleen een simpel doosje Nivea om eventuele verbranding tegen te gaan. Af en toe even smeren en dat was het dan. Hoe anders is het nu: bij elke apotheek
is er een hele wand gereserveerd voor allerlei soorten producten. Zonnebrandolie voor een tere huid, voor een droge huid, voor een zongevoelige huid, beschermingsfactor 10 t/m 50, en niet te vergeten: aftersun. Je zal je maar vergissen: vooraf insmeren met aftersun en achteraf de zonnebrandolie aanbrengen. Welke rampzalige gevolgen zou dit kunnen hebben?

Verantwoord zonnebaden is een hele kunst.
Samen met het huidtype, de beschermingsfactor van de zonnebrandolie en het uur van de dag kun je met een ingewikkelde wiskundige formule berekenen dat je op dat moment precies 9,5 minuten roerloos in de zon mag liggen. Daarna moet het slachtoffer zich omdraaien en starten de volgende 9,5 minuten. Dames die op deze manier zonnen hebben natuurlijk altijd een zanddichte kookwekker bij zich. Ze worden ook wel spottend “wentelteefjes” genoemd. Sorry dat ik een beetje cynisch ben, maar een partijtje beachvolleybal zou deze dames
helpen bij een egaler, regelmatiger en vooral simpeler bruiningsproces.
Voor mensen die geen tijd hebben om naar het strand of naar de wintersport te gaan zijn er de zonnebanken en de gezichtsbruiners. Ook hier geldt: goed de handleiding lezen en vooral niet in slaap vallen!
Het blanke ras wil graag een gezond bruin kleurtje, maar hoe zit het andersom? Zijn er getinte mensen die graag blank willen worden? Ik ken slechts dat éne voorbeeld van die bekende Amerikaanse popzanger. Vermoedelijk had hij een filmpje gezien van het afschminken van een zwarte Piet en dacht hij: “Zo moeilijk kan dat niet zijn”. Maar
helaas, toen zelfs bleekwater geen oplossing bracht heeft hij de pigmentcellen in zijn gezicht operatief laten weghalen. Het resultaat was bedroevend en afschrikwekkend tegelijk. Bij dat éne voorbeeld is het gebleven.

Dat zonnebaden tot extreme toestanden kan leiden bewijzen de volgende voorbeelden.
Mijn verbazing was groot toen ik in Zwitserland bovenop de 3000 meter hoge Schilthorneen aantal dames aantrof in ligstoelen, met gezichten moddervet van de factor 30-crème, met de ogen dicht, wachtend tot de zon zijn werk zou doen. Op deze hoge bergtop in de Alpen van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt op de sneeuwtoppen rondom, lagen een aantal vrouwen met de ogen DICHT. Hoe is het mogelijk? Niet te begrijpen..

Maar het kan nog gekker. Destijds op de boulevard van Knokke barstte ik in schaterlachen uit toen ik een aantal schaarsgeklede dames in strandstoelen aantrof met spiegels voor zich in de vorm van een halve cirkel. Deze spiegels hadden een uitsparing voor de hals en dienden om het zonlicht nogmaals op het gezicht te weerkaatsen. De Vlaamse schonen hadden vermoedelijk berekend dat je gezicht op die manier precies 2x zo snel bruin zou worden. Zelfs de binnenkant van de neusgaten kreeg zo een mooi kleurtje. Mijn vrolijkheid werd trouwens niet op prijs gesteld, want boze blikken waren mijn deel.
Maar genoeg over dit onderwerp, straks komt de vakantie er weer aan en komt ons gezonde bruine kleurtje er sowieso.
Graag tot meer lees volgende week.
Groeten, Seven.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Mostly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 70%
Pressure: 1015.24mbar
UV index: 1

(advertenties)