Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: verkiezingen

Uit de nieuwskeuken van Seven: verkiezingen

Beste lezer,

Morgen is het zover. Volgens diverse krantenkoppen moeten we kleur bekennen. Eénmaal gestemd weten we weer of uw  politieke voorkeur al dan niet het gaspedaal wat dieper induwt.

Maar stelt u zich eens voor…

Er worden verkiezingen georganiseerd en zoals steeds staat er veel op het spel. In de aanloop er van organiseer ik een heus debat. Alle kandidaten voor de “te begeven postjes” voeren niet zelf het woord. Ze hebben allemaal een familielid meegenomen die namens hen het debat voert. De één laat zijn opa debatteren, want die is zo wijs en ervaren. Een ander zijn goedgebekte neef. En weer een andere kandidaat heeft voor het debat zijn favoriete oom naar voren geschoven, die zo grappig uit de hoek kan komen.

Het is wordt een levendig debat vol oneliners en spitsvondigheden. De debatterende familieleden weten niets over organisatie, marktomstandigheden of de dilemma’s. Des te fanatieker debatteren ze over de meest uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen: economie, veiligheid, immigratie…Omdat er zoveel op het spel staat, heb ik als organisator van het debat er een spetterende amusementsshow van gemaakt. De familieleden komen op als gladiatoren en er is fanfaremuziek. Om te voorkomen dat het debat te inhoudelijk wordt, moeten deelnemers in gemiddeld 17 seconden hun punt maken en worden ze regelmatig zelfs binnen vijf seconden afgekapt.

Om de sfeer te verhogen heb ik gezorgd voor wat vrienden uitgedost als voetbalsupporter. Elke afdeling heeft een eigen kleur shirt en mensen in het publiek worden aangemoedigd veel kabaal te maken elke keer als hun kandidaat aan het woord is – ongeacht wat er precies gezegd wordt. Zoiets zou, anno nu, bij zo’n belangrijke verkiezing, toch ondenkbaar zijn? Ach, er mag al eens gelachen worden hé

Trouwens, vooraf hebben alle partijen reeds conclusies getrokken over uw stemgedrag aan de hand van belachelijke enquêtes. Als ik het allemaal (mag of zou) geloven hebben de open VLD-kiezers het meeste en de beste seks!, langs achter vlotjes gevolgd door de kiezers van NV-A. Om hun wekelijkse quota te halen, moeten ze wel gehaast op de baan zijn. De linkse kiezers doen het dan weer het minst tussen de lakens. De Groen!-kiezers geraken blijkbaar nooit op tijd bij de partner gefietst en moeten letterlijk en figuurlijk zelf hun plan trekken.

Maar het kan echt wel anders! Om van de grond te gaan doen de groene kiezers dan maar het meest van allemaal aan yoga. Ook dat kwam reeds naar boven in ‘wetenschappelijk’ onderzoek. Samen met de christendemocraten houden ze ook het vaakst een dagboek bij. Kwestie van op geregelde tijdstippen bij jezelf te biecht te gaan voor de veelvuldige soloseks, zonde van de zelfbevlekking.

Wat hebben we dan nog? O ja, uw kasticket van de supermarkt verraadt uw stemgedrag. Koopt u de A-merken dan zal u geneigd zijn op rechtse partijen te stemmen. De eigen huismerken worden links gelaten. Het zou allemaal te maken hebben met het feit dat de linkse kiezer nieuwe ervaringen durft aan te gaan en de rechtse vasthoudt aan bekende en vertrouwde producten. Zo eenvoudig kan ’t leven dus zijn.

En als je de lotto zou winnen, staat het zo goed als vast dat u op een rechtse partij zal stemmen. Enkele duizenden euro’s winnen, blijkt reeds voldoende om uw politieke voorkeur naar rechts te laten opschuiven. Men weet vooralsnog niet wat er nu juist in de hoofden van die mensen omgaat -no pun intended – maar het blijkt dat economische voordelen, waaronder een lastenverlaging bijvoorbeeld, meer bepalend zijn dan morele waarden. Nooit geweten dat Vlaanderen zoveel lotto-winnaars telt.

U speelt af en toe eens ‘World of Warcraft’ of ‘The Elder Scrolls Online’? Wel, aan de hand van het game-gedrag kan men het stemgedrag nauwkeurig voorspellen. Kiest u voor een elf of een magiër bij het uitbouwen van uw personage dan zal u met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid en bolletje ter linkerzijde kleuren. Doet u dat niet dan zal het personage ongetwijfeld een trol zijn.

Wat draagt u vandaag en morgen? Een blik in de straat en u kan zowat van iedereen juist gokken op wie hij of zij stemt. De belangrijkste kleur van de outfit komt overeen met de gekozen partij. En we gaan daarin, bewust of onbewust, vrij ver. Zelfs de keuze van kleur voor onze wagen zou politiek geïnspireerd zijn. Op de zatte trollen in rode Ferrari Testarossa’s na die op weg naar die volgende wip tegen 200 km/h over onze wegen scheuren natuurlijk.

En wat te denken van het feit dat uw lijfgeur uw politieke voorkeur prijsgeeft? Yep, progressieve kiezers halen er zo de conservatieve uit wanneer ze onder eerstgenoemde hun oksels mogen ruiken. Omgekeerd trouwens ook. Bij sommigen hangt er dus ook letterlijk een geurtje aan.

Save the best for last. Op wie u stemt staat gewoon op jouw gezicht te lezen. Niet enkel de vorm van het gezicht maar vooral de manier waarop de haren al dan niet in de plooi liggen, zegt iets over het stemgedrag. Voor of na de seks, met het dak erop of eraf gecruised, dat is dan weer net niet onderzocht.

Graag tot lees volgende week.

Groeten,

Seven.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)