Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: nieuwe woorden

Uit de nieuwskeuken van Seven: nieuwe woorden

Beste lezers,

Er wordt wat afgepuzzeld tijdens de Coronacrisis. Eén van m’n favorieten is het cryptogram. Eén ding is daarbij vereist. Je moet er wel een behoorlijk verknipte geest voor hebben. De omschrijvingen zijn op z’n minst raadselachtig en de antwoorden zijn soms verrassend.

Een kwestie van “omdenken”, maar als je aan dit woord nog twee extra letters toevoegt zit je nog dichter in de buurt: “kromdenken”.

Want je moet inderdaad vaak heel krom kunnen denken.

Maar deze keer heb ik dat nieuwe woord zelf verzonnen…De afgelopen week heb ik de grappigste crypto-woorden verzameld en onder elkaar gezet.

Mierzoete vulkanische schotel    BAKLAVA (dus eigenlijk : een bak lava)

De geur van journalisten            PERSLUCHT

Je kunt het aan- of doortrekken TOILET

Wat mij ook opvalt is dat in cryptogrammen vaak gebruik gemaakt wordt van een anagram. Anagrammen zijn twee woorden die dezelfde letters bevatten, maar dan in een andere volgorde.

Voorbeelden: TARWE is een anagram van WATER, SPREEKTAAL is een anagram van KAARTSPEL en OOGHOLTE is een anagram van THEOLOOG.

Even iets heel anders: Wist u dat er een Nederlands woord bestaat met welgeteld 8 (!!!) medeklinkers achter elkaar? Nauwelijks te geloven, maar het is toch echt waar: het woord ANGSTSCHREEUW telt precies 8 medeklinkers achter elkaar. Tel maar na.

Wat me ook is opgevallen, in deze bizarre tijden, is dat er een pak nieuwe woorden zijn geboren. 

Weet u wat een coronakapsel is?

Pas op, er zijn namelijk twee betekenissen van dit nieuwe woord. Iemand heeft een coronakapsel als hij (of zij) langere tijd geen kapper heeft bezocht en als de haardos een lange en onverzorgde indruk maakt. Een tweede betekenis van ditzelfde woord is als de levenspartner van het slachtoffer  een vergeefse poging heeft ondernomen om de uitgegroeide haardos te fatsoeneren. Het bedroevende resultaat heet dus óók een coronakapsel. Een andere spottende benaming voor deze mislukte poging heet ook wel “haarakiri”, vrij vertaald uit het Japans. Als er coronakapsels bestaan, dan moeten er ook coronavoeten zijn. Waarbij de lange teennagels dwars door de neuzen van de schoenen heenprikken. Ze schreeuwen letterlijk om een pedicurebehandeling. Nieuwe woorden, een aantal ervan heeft u al in de krant kunnen lezen. De volgende woorden hebben te maken met het bezoek van kinderen en kleinkinderen aan ouders en grootouders. Thuisquarantaine, raamvisite, stoepvisite, tuinvisite, zwaaibezoek, afstandsbezoek, balkonbezoek, deurbezoek, beeldbellen.

En wat dacht u van de volgende nieuwkomers: ellebooggroet en voetgroet. Ellebooghoesten, elleboogniezen en elleboogkuchen.

Hoestschaamte, niesschaamte, snuitschaamte, snotterschaamte en  ook nog de  hamsterschaamte.

De anderhalvemetersamenleving heeft voor ons heel wat gevolgen. Als we ons dagelijkse wandelingetje maken dan lijden we aan ernstige ontwijkstress (alweer een nieuw woord). Uit angst om een coronahufter (= iemand die zich nergens aan houdt) tegen te komen maken we de gekste bewegingen. Vanuit de lucht moet het er uitermate koddig uitzien.

Het zou de moeite waard zijn om de bewegingen op de grond vast te leggen met een drone. Als een soort slangenmensen worstelen we ons door de straten van Antwerpen, dan weer uiterst links, dan weer uiterst rechts van de straat, afhankelijk van het tegemoetkomend “verkeer”. Niet alle nieuwe corona-woorden staan in de Dikke Van Dale.

Ik heb er zelf ook nog een paar bedacht en die staan er dus niet in. Hier komen ze: Swandelen: op een S-vormige manier door de stad wandelen, om te kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-regel; dit heet dus s-wandelen oftewel swandelen.

Swinkelen: ongeveer hetzelfde, maar dan bij Albert Hein of Jumbo; het voordeel is dat je met behulp van het winkelwagentje lastige klanten van je af kunt schudden; dit heet dus s-winkelen of swinkelen.

Slopen: nee dit woord mogen we niet gebruiken, dit blijft gewoon s-lopen met het streepje ertussen, anders krijgen we straks nog last met justitie.

Ik besef me terdege dat deze bloemlezing van nieuwe woorden verre van volledig is en dat er dagelijks weer nieuwe woorden bijkomen…

Maar goed, ik nip aan mijn koffie en wens jullie alvast graag tot meer lees volgende week. Hou het veilig!

Groeten, Seven.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)