Select Page

Stappen voor het klimaat: eerste voet op Britse bodem

Stappen voor het klimaat: eerste voet op Britse bodem

Gisteravond kwamen de stappers van de ‘March for Future’ met de Eurostar aan in het Saint Pancrasstation in Londen. Er werd overnacht in slaapzalen waarbij de meewandelende grootouders een instant jeugdherberggevoel kregen.

De maandag begon met misschien wel een van de meest spannende activiteiten van de hele trip: het COVID onderzoek. In geval van een positieve uitslag zou een deelnemer verplicht de hele week in afzondering in een Londense hotelkamer moeten doorbrengen. Maar iedereen kreeg een verlossend “negatief” te horen en bijgevolg trok de hele groep richting King’s Crossstation.

De deelnemers aan de Klimaattocht zijn mensen met een missie. Tijdens het wachten in het station werd dan ook de spandoek uitgerold en het klimaatlied gezongen: “We need to build a better future. And we need to start right now.” Maar zo hadden de veiligheidsdiensten van de spoorwegen het niet begrepen. De spandoek moest terug worden opgerold en iedereen werd aangemaand rustig op de trein te wachten. Het ontlokte bij delegatieleider Luc Debuyst de opmerking: “Dit is wellicht de kortste actie ooit van Grootouders voor het Klimaat.” Gelukkig was er nog Jasmine Earl, een Engelse zangeres die wel een optreden mocht geven in de vertrekhal. Zij zong een iets minder militant en meer romantisch ‘Can you feel the love tonight’.

De treinrit duurde 4,5 uur en gaf vooral een beeld van een groen landschap. Het eerste deel doorheen Noord Engeland en dan doorheen de ‘Lowlands’ van Schotland. Ook hier veel weiden met schapen. Ooit was het anders en leverde dit deel van Schotland de kolen en het ijzererts om de beginnende industrialisering te voeden. Het weer onderweg was prachtig maar zodra de stappers in Edinburgh waren aangekomen, begon het te regenen. De zo gevreesde Schotse regen. Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en heeft wortels tot diep in de prehistorie. Tijdens de industrialisering was het echter een achterblijver op Glasgow. Adam Smith heeft een standbeeld op de befaamde Royal Mile. Smith wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne economie.

De grootouders brengen hun nacht door in Code – The Court. Een jeugdherberg gebouwd op een voormalige gevangenis-gerechtsgebouw. De slaapzalen hebben capsules in plaats van bedden. Je kan maar beter niet claustrofobisch aangelegd zijn.

Foto boven: Spontaan optreden in het treinstation

Foto onder: Aankomst van de grootouders in Edinburgh

Foto verder onder: Standbeeld van Adam Smith op de Royal Mile

Foto helemaal onder: Slaapgelegenheden van jeugdherberg Code – The Court

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)