Select Page

Stappen voor het klimaat: een ingenieuze constructie

Stappen voor het klimaat: een ingenieuze constructie

Het was schrikken, gisterochtend bij het ontwaken. Op het nieuws waren beelden te zien van ondergelopen straten in Glasgow. Alsof moeder aarde aan de conferentiegangers wilde zeggen dat de grenzen van het draagbare zijn bereikt. De dagtrip vandaag begon dan ook in de regen. Toen de eindmeet in zicht kwam piepte de zon vanachter de wolken.

Gisteren lieten de Grootouders voor het klimaat het Union Canal achter zich en stapten ze verder langs het Forth and Clide Canal. Dit kanaal, aangelegd tussen 1768 en 1790, moest het transport van goederen vergemakkelijken. Sluizen verbonden het met het latere aangelegd Union Canal. De opkomst van de spoorwegen maakte het kanaal overbodig. In 1963 verkozen de bestuurders bij de aanleg van een autosnelweg, om de vaarweg aan de scheepsvaart te onttrekken en de kruising met de weg te dempen. Ook het sluizenstelsel met het Union Canal werd afgebroken.

In 2001 werden beide kanalen weerom in gebruik genomen voor toeristische doeleinden. Voor de verbinding werd een scheepslift gekozen, het wiel van Falkirk. Het is een ingenieuze creatie  met twee gondels van 500000 liter water. In een 5tal minuten draait het wiel 180 graden. Daarvoor zou slechts de energie van 8 warmwaterketels nodig zijn.

Tijdens de wandeling passeerden de stappers ook langs de muur van de Romeinse keizer Antoninus Pius. De muur was een nieuwe grens, iets verder naar het Noorden dan de bekendere muur van Hadrianus. Het bouwwerk had de bedoeling de Picten, de voorlopers van de Schotten, buiten het Romeinse bezette deel te houden. Maar door de regen kon de muur, eigenlijk eerder een glooiing in het terrein, op weinig belangstelling van de grootouders rekenen.

Op de tocht ontmoetten de klimaatactivisten een aantal groepen van stappers die ook op weg waren naar Glasgow. Er was een groep van Engelsen en Schotten en een tweede groep die bestond uit Duitsers, Zweden en Zwitsers. Een aantal Duitsers waren gestart in Katowice (Polen) waar de vorige klimaatconferentie doorging. Ze stappen al sinds augustus. Ze werden echter overtroefd door de Zweden waarvan een aantal al vertrokken zijn in juli. De ontmoetingen scherpen ook het enthousiasme van de Grootouders voor het Klimaat.

Neem nu Christel Van de Walle, een deelnemer uit Deurne. Zij heeft al lang aandacht voor de bedreiging van de biodiversiteit en is al decennia lang steunend lid van Greenpeace, WWF en Natuurpunt. Dat is ook de reden waarom ze bij de Buurderij is aangesloten: Christel: “De wijze waarop wij met de bodem omspringen is ronduit slecht. Ik steun dan ook kleine, familiale boeren die respect hebben voor hun grond.” Die bedreiging van de biodiversiteit brengt haar naadloos bij de klimaatverandering. Christel: “Er moeten maatregelen worden genomen. Maatregelen die sociaal-rechtvaardig zijn en met aandacht voor de volgende generaties.”

Foto boven: het wiel van Falkirk

Foto onder: de muur van Antoninus Pius

Foto helemaal onder: Christel Van de Walle

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)