Select Page

Stappen voor het klimaat: Langsheen het Union Canal

Stappen voor het klimaat:  Langsheen het Union Canal

Toen de deelnemers aan de March for Future deze ochtend hun overnachtingsplek verlieten, werden ze opgewacht door een cameraploeg van BBC Scotland. Ook de Schotse media willen graag weten waarom  Belgische grootouders naar hun land waren afgezakt. Groepsleider Luc Debuyst legde in zijn beste Engels uit dat wij van Edinburgh naar Glasgow opstappen om de deelnemers aan de klimaatconferentie aan te sporen duurzame en bindende maatregelen te nemen. Medestapper Ria Gielis vertelde hoe moeilijk het was de ernst van de klimaatopwarming aan de kleinkinderen uit te leggen zonder hen schrik aan te jagen.

De stappers volgen het traject van het Union Canal. Het kanaal werd aangelegd tussen 1818 en 1822 en was bedoeld voor het vervoer van steenkool, cement en bouwstenen uit de Hailes quarry steengroeve. Het kanaal kruist drie rivieren via een aquaduct. Het vervoer gebeurde met smalle boten die werden getrokken door twee paarden. In de 20ste eeuw verloor deze waterweg aan economisch belang en in 1965 volgde de sluiting. Rond de eeuwwisseling werd het opgeknapt voor de pleziervaart. Het jaagpad is een mooie wandel- en fietsroute.

Voor het transport van de bagage en de bevoorrading ’s middags kunnen de grootouders rekenen op Dirk De Beul. Hij zorgt dat er warme soep en brood is en brengt eveneens de bagage van de ene plek naar de andere. En in geval van nood kan hij ook als bezemwagen dienen. De stappers hoeven niet met koffers te sleuren en kunnen met elkaar praten en elkaar beter leren kennen. Of vragen beantwoorden van voorbijgangers die zich afvragen wat die groep gekleed in witte hesjes en met vlag voorop wil. In al die gesprekken komt een constante naar voor: elke deelnemer aan de mars is bekommerd om het klimaat en het milieu.

Neem nu Ria Gielis, (groot)moeder van drie kinderen en vijf kleinkinderen. Haar dochter Vera Verhaert heeft samen met twee andere mensen in Deurne de verpakkingsarme winkel Rico Lab. Ria is een boerendochter en biologe van opleiding. Ze heeft jarenlang voor de Vlaams Landmaatschappij (VLM) gewerkt. Ria: “Milieu is al heel lang een bekommernis van mij, al sinds in 1972 ‘De grenzen aan de groei’ van de Club van Rome verscheen.” Voor Ria is het duidelijk dat milieu en klimaat hand in hand gaan. En Vlaanderen heeft veel tijd verloren laten gaan: “Vlaanderen had wel aandacht voor fosfaten en stikstof in de bodem, maar niet voor koolstof.” Het is pas sinds een aantal jaren dat zij ook actief is in de klimaatbeweging. Ria: “Dat is juist. Sedert de kleinkinderen zijn geboren ben ik ook activist geworden. Want ik wens hen een goed leven. Een goed leven is goed genoeg, meer hoeft niet.”

 

Foto boven: groepsleider Luc Debuyst wort geïnterviewd door BBC Scotland

Foto onder: beeld van het Union Canal

Foto midden onder: de bevoorrading tijdens de middag

Foto helemaal onder: stapper Ria Gielis

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)