Select Page

Deurne ruimt op en doet een gooi naar een wereldrecord

Deurne ruimt op en doet een gooi naar een wereldrecord

Het district Deurne, provincie Antwerpen en burgerbeweging Deurne Ruimt Op! sloegen op ‘World Cleanup Day’ de handen in elkaar voor een originele wereldrecordpoging ‘Peuken Rapen’.

De actie liep gisteren van 10 tot 16 uur. Met deze ludieke actie wilden de organisaties de problematiek van zwerfvuil in de kijker zetten. Daarnaast wilden ze bewustzijn creëren rond het weggooien van sigarettenpeuken. Organisator en districtsraadslid Alain Hoeckx (N-VA) geeft een relaas: “‘Deurne Ruimt Op!’ zette voor de derde keer zijn schouders onder een opruimactie in ons district. Gisteren probeerden we met 156 vrijwilligers het record Peuken Rapen te vestigen, tijdens de lokale editie van de World Cleanup Day. De peuken worden gezeefd en achteraf geteld. Het wereldrecord staat op 25000 officieel geregistreerde peuken maar in werkelijkheid zijn er acties geweest die meer hebben opgebracht maar waarvan het resultaat nooit werd doorgegeven aan de uitgevers van het Guinness Book of Records.” Of de initiatiefnemers in hun opzet zijn geslaagd zullen we bijgevolg pas later weten.

Peukenstofzuiger

Een blikvanger was de peukenstofzuiger. Dit apparaat, uniek in België, hielp de deelnemers om gericht peuken te verzamelen. Alain Hoeckx: “In Nederland is deze peukenstofzuiger al veel bekender. Het is daar ook dat we het idee hebben gevonden. Het toestel zelf kost 280 euro en werkt op twee batterijen van achttien volt. Die kosten wel 300 euro. We hebben het aangekocht met Deurne Ruimt op! maar het is de bedoeling dat we het ter beschikking stellen van de straatvrijwilligers. Bovendien hebben we een overeenkomst met de provincie, die één keer maand aan de slag gaat in het Rivierenhof.” Hoeckx hoopt dat andere districten en gemeentebesturen ook een peukenstofzuiger zullen aan kopen. Daarvoor had hij Els van Doesburg (N-VA), stadsschepen van groen, uitgenodigd. Schepen van Doesburg: “Mensen denken gelukkig ook op andere dagen dan enkel op World Cleanup Day aan het milieu. De stad heeft 3000 straatvrijwilligers, waarvan 400 uit Deurne komen.”

845000 ton aan peuken

Alain Hoeckx besluit: “Jaarlijks komt wereldwijd tot 845000 ton aan sigarettenpeuken bij het afval terecht. Sigarettenfilters zijn niet biologisch afbreekbaar en bevatten plastic. Peuken verspreiden giftige sigarettenbestanddelen. Sigarettenpeuken in water kunnen leiden tot sterfte bij zeedieren. Het duurt tot vijf jaar voor een peuk afgebroken wordt. In woonomgevingen zijn ze een gevaar voor spelende kinderen en nieuwsgierige huisdieren. Ondanks deze feiten – én de boetes tot 350 euro voor het weggooien van peuken op de openbare weg – blijft deze vorm van zwerfvuil een ware plaag. Rokers kennen ondertussen de zakasbakjes. In een enquête onder 600 Vlamingen gaf 30 procent aan het te willen gebruiken. Dat kan beter.”

Foto boven: Initiatiefnemer Alain Hoeckx (links vooraan) en stadsschepen voor groen Els van Doesburg (rechts vooraan)

Foto onder: de ingezamelde sigarettenpeuken

Foto helemaal onder: de peukenstofzuiger

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Showers in the Vicinity
06:3720:45 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 21km/h WSW
Humidity: 94%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)