Select Page

Heel veel atalanta’s trekken door ons land

Heel veel atalanta’s trekken door ons land

Wie dezer dagen naar buiten trekt maakt veel kans om de atalanta te zien. De atalanta, ook gekend als admiraalsvlinder, is een prachtige, grote vlinder met zwarte vleugels met een oranje band en witte stippen.

Dit jaar kwam de atalanta als meest voorkomende vlinder uit het vlindertelweekeinde van Natuurpunt. Nadat hij enkele jaren op de tweede of derde plaats stond. De weersomstandigheden waren dan ook tijdens de voorbije zomers erg verschillend met nu. Bovendien is de trek van deze vlinder begonnen. De atalanta overwintert immers in het zuiden van Europa. Als de dagen lengen vliegt hij noordwaarts tot in Scandinavië. Maar de vlinder overleeft onze winters (nog) niet. En dus plooit hij zich in de herfst terug op het zuiden.

Voort zijn voortplanting heeft de vlinder brandnetels nodig. Het wijfje legt haar eieren op deze plant en de rupsen blijven er tot ze verpoppen tot vlinder. Trouwens, ook de dagpauwoog, de kleine vos, het landkaartje en de gehakkelde aurelia kunnen niet overleven zonder de brandnetels. De rupsen van deze vlinders lusten enkel blaadjes van deze plant.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:3320:48 CEST
Feels like: 1°C
Wind: 19km/h NNW
Humidity: 82%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)