Select Page

Groeien broeken aan bomen?

Groeien broeken aan bomen?

Judith Thomas, een vrouw uit de buurt Vliegveld, studeerde af aan de Antwerpse modeacademie en werkt sindsdien als mode- en printontwerper. Zij heeft twee jonge kinderen. Maar hoe vertelt zij aan haar jongens wat mama doet als zij gaat werken? Het antwoord is schitterend in al zijn eenvoud, de jonge moeder maakte een boek. En wat voor een boek.

Judith lacht: “Eenvoud? Het boek heeft best wat tijd en energie gevergd. Kijk, ik ben nu al enkele jaren bezig in de kledingindustrie. Als modeontwerpster doe ik iets voor andere mensen en creëer ik schoonheid. Ik doe mijn job heel graag maar ik zat met enkele ongemakkelijke gevoelens. Niet iedereen stelt zich vragen bij de kostprijs van kleding noch hoe die kleren worden gemaakt. Weinig mensen zien verder dan de winkelschabben.” Judith had voorheen ook al meegedaan aan de toekomstateliers van vzw Tada. Judith: “Dat zijn ateliers waar kinderen beroepen leren kennen. Ik heb daar uiteraard over kleding gesproken. Maar ik bracht wel het hele verhaal: hoe worden kleren gemaakt, welke afstanden leggen ze af voor ze bij ons in de winkel liggen en wat is het effect op mens en milieu. Het viel mij op dat daar geen enkel illustratief en beknopt boek over terug te vinden was.”

Hoe wordt kleding gemaakt

Als Judith Jasmien Wynants, een expert duurzame mode, ontmoet, besluiten ze om samen een boek te maken. Judith: “We wilden alle aspecten van kleding in beeld brengen. Te beginnen met waarom dragen we kleren? Hoe wordt kleding ontworpen? Welke materialen worden gebruikt en wat zijn de gevolgen van deze materiaalkeuzes? We hebben ook aandacht voor de reis die een kledingstuk aflegt en kijken wat er gebeurt nadat jij een nieuwe broek, jas, hemd, blouse,… hebt gekocht. En we gaan de ongemakkelijke vragen niet uit de weg. Integendeel, gaandeweg ontdek je welke impact dit alles heeft op de mens en de planeet én hoe het beter kan. Het boek eindigt met een positieve noot: wat kan jij zelf doen om de kwalijke gevolgen om te buigen.”

Voor lezers van 8 tot 108 jaar

Het werk van de twee jonge vrouwen is prachtig. Jasmien Wynants zorgde voor de teksten en Judith Thomas maakte de illustraties. Het is een creatief boek dat uitnodigt om te lezen. Een informatief samenleesboek over kleding dat veel weetjes, opdrachten en kleurrijke illustraties bevat voor lezers van 8 tot 108 jaar. Je kan er zelf in lezen of voorlezen voor het kleine grut. Een ‘uitgelezen’ cadeautip ook. Het is een boek dat in geen enkele huiskamer zou mogen ontbreken want het geeft een inzicht in een sector waar wij allen met te maken krijgen, fashionista of niet. Judith wijst bij het einde van het gesprek nog op een doordenker van de Amerikaanse auteur Anna Lappe in het boek: “Elke euro die je uitgeeft is een stem voor de wereld die je wilt.”

Praktisch

Groeien broeken aan bomen? Jasmien Wynants en Judith Thomas. Uitgeverij Lannoo. 16,699 euro. Het boek is er gekomen met steun van MoMu. Te bestellen via https://masjien.be/. Het boek is ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Foto: (vlnr) Judith Thomas en Jasmien Wynants

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)