Select Page

Waarom de meidoorns geen bladeren meer hebben

Waarom de meidoorns geen bladeren meer hebben

Radiomaker Dennis van den Buijs is een fervent lezer van Gazet van Deurne. Hij zit echter met een groot probleem. De meidoorn in zijn tuin is voortijdig kaal. En hij zag dit ook bij de meidoornbomen in de Vosstraat en de Te Boelaarlei. Een geknipte vraag voor Wim Jacobs, bedrijfsleider bij De Stadstuin.

En inderdaad, Jacobs weet wat er loos is: “Deze zomer was heel nat. De bladeren van de meidoorns konden hierdoor soms dagenlang niet drogen. Daardoor heeft de schimmelziekte ‘bladvlekkenziekte’ zich ontwikkelt op de bladeren van de meeste bomen. De weinige blaadjes die er nog aan hangen, hebben zwarte vlekken. Je kan de ziekte nooit helemaal vermijden maar je kan toch een aantal maatregelen nemen.”

Vermijd stikstof

Een eerste maatregel die Jacobs vooropstelt: “Geef je meidoorn geen stikstof- of fosforhoudende meststof. Beter is om hem jaarlijks een hand of twee patentkali en/of korrelkalk te geven. Kalk en kalium zorgen voor stevige cellen maar niet voor een explosieve groei. Maar niet alle stikstof kan je vermijden. De stikstof vanuit het verkeer of van de ammoniak die steeds vrijkomt als er drijfmest wordt uitgereden op het vliegveld kan je niet tegenhouden. Omdat dit laatste wel tot vijf keer toe per jaar wordt gedaan zijn alle beplantingen in de buurt van het vliegveld extra gevoelig voor schimmelziektes.”

Boom niet knotten

De tweede maatregel die Jacobs voorstelt is om bij het snoeien één of twee grote takken te verwijderen in plaats van de buitenste takken in te korten: “Door het weghalen van één of twee takken krijg je een open en luchtige plant. Ook het knotten van de planten is uit den boze want dit leidt tot een weelderige hergroei die lucht noch licht doorlaat. In het verleden werden de meidoorns die langs de straten zijn geplant om de zoveel jaar heel drastisch gesnoeid. Dit verklaart, samen met de ammoniakuitstoot van het vliegveld, waarom je nu bijna geen blaadjes meer ziet op de meidoorns in Deurne Zuid, Borgerhout en Berchem.”

Wim Jacobs besluit: “Gezonde struiken herstellen probleemloos. Maar ze blijven wel gevoelig voor de ziekte als hun blad lang nat blijft. De meidoorn is een heel mooie kleine boom die zeker een plaats verdient in stadstuinen. Hij trekt heel veel insecten en vogels aan. De bessen zijn zelfs voor mensen eetbaar, maar niet echt lekker. Door juiste snoei kan je hem al heel wat helpen. Voor een schone lucht moeten we met zijn allen zorgen.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)