Select Page

“Door het geklungel van AG Vespa wordt een grote boom geveld”

“Door het geklungel van AG Vespa wordt een grote boom geveld”

In de onmiddellijke buurt van de tuinstraat-in-de-maak Jan Olieslagerstraat wordt binnenkort een boom geveld. Een aantal buren zijn daar behoorlijk pissig over.

Stedelijke Basisschool Land van Nu huist momenteel in tijdelijke containerklasjes en daarom wordt op de hoek van Boekenberglei en Ruimtevaartlaan een schoolgebouw rechtgetrokken. In een hoek van het perceel staat een majestueuze canadapopulier en die dreigt nu te worden omgehakt. Bij het begin van de werkzaamheden werd de boom plots gedeeltelijk gesnoeid. Een projectleider van AG Vespa (nvdr. autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten) beweerde toen dat dit op last van Belgocontrol gebeurde dat “maximale hoogtes op aan aanpalende constructies en bomen in functie van de veiligheid oplegt waardoor zij (nvdr. AG Vespa) negatief advies kregen met betrekking tot de hoogte van de canadapopulier.”  Een deel van de kruin werd drastisch gesnoeid. Daardoor zou de boom jaarlijks moeten worden gecontroleerd en dat wil het stadsbestuur niet. Daarom is besloten om over te gaan tot het omzagen van de populier.

Boom is geen obstakel

De buren zijn kwaad en hebben daar enkele goede redenen voor. Ward Totté vat de ergernissen samen: “Die boom is belangrijk, in de eerste plaats voor het milieu en het klimaat, maar daarnaast ook voor de buurt die tegen het vliegveld aanleunt. Die boom met zijn enorm groot bladerdak beperkt voor de achterliggende huizen het lawaai en de geurhinder veroorzaakt door de luchthaven.” De buren zijn eveneens boos omdat zij vinden dat AG Vespa die als opdrachtgever van het bouwproject optreedt, onzorgvuldig met de canadapopulier is omgesprongen. Totté: “Waar de bewering vandaan komt dat dit van Belgocontrol moest gebeuren is een raadsel want bij de vergunningsaanvraag voor kapping zit geen enkel document om deze eis te staven. Vanuit de luchthavenautoriteiten is over de boom die daar al vele decennia staat blijkbaar nooit enige commentaar geleverd. Integendeel, op de ‘Aerodrome obstacle chart’ van de luchthaven van Deurne, staat de boom niet eens vermeld. Er staan enkel bomen op in de aanvliegroute van het vliegveld. Sterker nog, er staan twee kranen opgesteld op de luchthaven van Zaventem zelf en die zijn hoger dan 100 meter.”

Tuinstraat naast een omgehakte boom

Volgens de buren is het zonneklaar dat AG Vespa mits een tijdige en correcte aanvraag zeker een toestemming zou hebben verkregen om het plaatsen van een 30 meter kraan. Nu staat er een kraan van 26 meter hoog en daarvoor hebben de werklui een deel van de kruin moeten afzagen opdat de kraan een voldoende draaicirkel zou hebben. De deelnemers aan de voorbije burendag in de Jan Olieslagerstraat stelden dan ook dat “AG Vespa verschrikkelijk heeft geklungeld met dit dossier. Tenzij het de bedoeling was de boom te laten verdwijnen.” De kritiek tijdens de burendag was niet mals. Jan Olieslagerstraat is uitgekozen om te worden omgebouwd tot tuinstraat. “Ongelooflijk” zei Sabine Deman: “Aan de voorkant van de huizen moet alles vergroenen en verblauwen. Aan de achterkant wordt een grote boom zomaar gekapt.” Ook Nadette Deckers van om de hoek was streng in haar oordeel: “In haar seizoensbrochure zomer 2019 pakt het district Deurne uit met de ‘toekomstbomen’. Bomen die wel 100 jaar kunnen groeien. En op hetzelfde moment gaat de stad Antwerpen een grote gezonde boom die niet in de weg staat vellen. Kan het nog cynischer?”

Boom hoeft niet te worden geveld

Bij de vergunningsaanvraag zat wel een inspectieverslag van een boomdeskundige. Hij begint zijn verslag met de vaststelling dat de boom in goede staat was en behouden kon blijven. Maar omdat de boom voor de werken is ingekort, moet hij nu jaarlijks worden gecontroleerd. De boomdeskundige voelt echter dat daarvoor bij de stad Antwerpen geen bereidheid is. Eerder had Wim Peeters, lector Boomverzorging aan de Vives hogeschool en Odisee hogeschool, al aan Gazet van Deurne laten weten dat de boom helemaal niet hoeft te worden omgehakt. Als er maar voldoende controle wordt uitgeoefend. De buren tekenen dan ook bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning voor het vellen van de canadapopulier.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)