Select Page

Vijf redenen om mee te doen aan de wereldrecordpoging Peuken Rapen

Vijf redenen om mee te doen aan de wereldrecordpoging Peuken Rapen

Zaterdag is het wereldwijd ‘World Cleanup Day’. In Deurne wil ‘Deurne Ruimt Op!’ een wereldrecordpoging ‘Peuken Rapen’ ondernemen. Daarvoor zoekt de beweging nog tientallen vrijwilligers. Wie wil meedoen, kan zich aanmelden op: www.deurneruimtop.be  

Wie zich afvraagt waarom sigarettenpeuken zo’n groot probleem zijn, krijgt hier een aantal feiten aangeboden:

  • Jaarlijks komt wereldwijd tot 845.000 ton sigarettenpeuken bij het zwerfvuil terecht. Peuken zijn zo klein dat ze vaak na opruimactie blijven liggen.
  • Peuken in de natuur verspreiden giftige sigarettenbestanddelen. Sigarettenfilters zijn niet biologisch afbreekbaar en bevatten plastic. Het duurt 10 tot 15 jaar voor een peuk in de natuur wordt afgebroken. De filter vergaat tot microplastics en die blijven schade aanrichten. Ze zijn al teruggevonden bij zwangere vrouwen in de placenta!
  • Sigarettenpeuken op land vergaan niet alleen tot microplastics. In de filter zitten ook chemische stoffen die achterblijven na het roken en die de grond vervuilen en planten vergiftigen.
  • Sigarettenpeuken in water kunnen leiden tot sterfte bij zeedieren. De microplastics van de vergane filters komen in de magen van vissen terecht en na visvangst op ons eigen bord. En ook hier vergiftigen chemische stoffen het water. Maar de peuken worden ook in zijn geheel door vogels en vissen als voedsel beschouwd en gegeten.
  • In woonomgevingen zijn ze een gevaar voor spelende kinderen en nieuwsgierige huisdieren. En smeulende peuken kunnen brand veroorzaken.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Sunny
06:4520:38 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 83%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)