Select Page

Omdat in een gezonde stad wonen geen droom is, maar een recht

Omdat in een gezonde stad wonen geen droom is, maar een recht

Zaterdag 29 mei dient ‘Recht op Lucht’ tussen 10u en 12u klacht in bij de Procureur. De organisatie deponeert klachtenbrieven in de brievenbus van het justitiepaleis op de Bolivarplaats.

Lenaerts uit Deurne is een van de mede-organisators. Ze geeft tekst en uitleg bij het gebeuren: “In Antwerpen sterven jaarlijks 412 mensen vroegtijdig ten gevolge van fijn stof en 307 mensen ten gevolge van NO2. De lucht in Antwerpen is daarmee de tweede slechtste van alle Europese steden. Het beleid van stad Antwerpen en de Vlaamse Regering is ontoereikend en maakt ons letterlijk ziek. Daarom dient Recht op Lucht, samen met delegaties uit de meest ongezonde straten en van verschillende actiegroepen, op zaterdag 29 mei klacht in. We vragen daarmee aan de procureur om een onderzoek te openen naar de verantwoordelijke overheden voor de gezondheidsschade en deze te vervolgen voor slagen en verwondingen en schuldig verzuim.”

Ook in Deurne zijn er ongezonde straten

Marlies Lenaerts vertelt gedreven verder: “Ook in Deurne zijn er helaas ongezonde straten. De Turnhoutsebaan is een voorbeeld van een echte streetcanyon, een lange, relatief smalle straat, met een hoge verkeersintensiteit waardoor de slechte lucht blijft hangen. Daarom is daar de concentratie NO2 beduidend hoger en overschrijdt vaak de wettelijke norm. De woonwijk in de oksel van de Ring en de E313 ontvangt de slechte lucht van de naastgelegen snelwegen, waardoor de concentratie roet veel hoger is dan gemiddeld. Kinderen die opgroeien op minder dan 500 meter van een drukke snelweg hebben een significant lagere longinhoud dan kinderen die opgroeien op meer dan 1500m van die snelweg. Dus ook in Deurne is er reden tot bezorgdheid over de impact van slechte luchtkwaliteit op de gezondheid.”

De volledige klacht vindt u hier: https://rechtoplucht.be/dossier/. Op het youtube-kanaal staan filmpjes waarin dokters op begrijpelijke manier uitleggen hoe de lucht in Antwerpen ons ziek maakt. Lenaerts: “We rollen de rode loper uit voor iedereen die morgen tussen 10u en 12u hun klacht individueel komt bussen en samen met Filter Café Filtré Antwerpen verwelkomen we hen met koffie of thee. Om 11u15 zingt en danst een groepje kinderen voor gezonde lucht.

Wie is ‘Recht op Lucht’?

Wie is Recht op Lucht eigenlijk? Marlies Lenaerts legt even uit:Een groep bewoners van Antwerpen die ijveren voor een gezonde stad: straten met voldoende zuurstof, rust en ruimte voor iedereen. Vandaag worden we letterlijk ziek van de lucht die we inademen, en veel van onze straten zijn lawaaierig en onveilig. Wie geluk heeft en niet in zo’n ongezonde of onveilige straat woont, kent vast wel mensen die erin gevangen zitten, of fietsen er dagelijks door voor boodschappen, werk of school. Kinderen die niet op eigen houtje naar het park kunnen. Volwassenen of ouderen die ziek zijn, of slecht ter been. Recht op Lucht verenigt iedereen die in zo’n ongezonde straat woont met iedereen die vindt dat het anders moet.”
Meer info: www.rechtoplucht.be 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)