Select Page

De gezellige straatjes van Deurne-Dorp

De gezellige straatjes van Deurne-Dorp

Wie kent de oude ambachten nog? Wie weet wat een zakkenwijf en een kloefkapper doen? In de 19e en begin 20e eeuw veranderde het landelijke Deurne in sneltempo. Het centrum, het Dorp aan de Schijn, werd een arbeidersbuurt. De smalle en vaak onbekende straatjes rond het Cogelsplein vertellen het verhaal van de gewone man die er woonde, werkte en er plezier maakte.

Premies voor wolven, cholera en mirakels.

Antwerpse stadsgidsen, waarvan er enkele in Deurne wonen, kwamen op het idee om een wandeling uit te werken rond Deurne-Dorp. De eerste tekenen van bewoning zijn oud. We praten dan over een paar honderd jaar voor Christus. Maar dat is voer voor de archeologen. De gidsen Patrick en Lieve nemen je mee in de wereld van een dikke 120 jaar geleden. Enkele authentieke dorpswoningen en een wagensmidse vormen een beeld van het leven en werk van de gewone volksmens met bijbehorende beroepen.

Welk klooster zwaaide plak in de vroege middeleeuwen? En wie was die Fredegandus? Ooit gingen de monniken op de vlucht met zijn relieken. En welke miraculeuze genezingen zijn in Deurne aan hem toe te schrijven? De kerkdeur verraadt trouwens waar de naam “Deurne” vandaan komt. En waarom werden de notabelen uit Antwerpen plots begraven op de begraafplaats Sint Fredegandus?

Bier, brouwerijen en de Preutelclub.

Al ooit van de “Preutelclub” gehoord? Dat past in het straatje van volkscafés, brouwerijen en bier. Veel bier. Zonder de dure accijns uit Antwerpen. Deurne is ook de gemeente waar de Schijn doorvloeit. In het verleden een belangrijke rivier met zoet water. Maar niet alleen het verleden, maar ook het heden speelt zijn rol. Deurne als bakermat van het modernisme. En wat is modernisme eigenlijk?

Kom eens luisteren en wandel mee met Patrick of Lieve op di 8/6/21, zon 20/06/21, di 13/7/21, zon 18/7/21, di 24/8/21, zon 29/8/21, telkens om 14 uur.

Afspraakplaats: VolXmuseum, Koraalplaats 2 (zijstraat Turnhoutsebaan), te Deurne. Reservatie vereist via www.bruisendantwerpen.be, duur 90 min. 10 € per persoon ter plaatse te betalen. De groepen worden beperkt tot 15 personen.

(Foto: Joris De Bleser)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Fair
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 3km/h WNW
Humidity: 67%
Pressure: 1015.58mbar
UV index: 0

(advertenties)