Select Page

Projectontwikkelaar gebruikt verboden vergif op het Eksterlaar

Projectontwikkelaar gebruikt verboden vergif op het Eksterlaar

Toen Wim Jacobs langs de site Eksterlaer reed, merkte hij iets heel merkwaardigs op. Aan de ene kant van de brug over de wadi, was de begroeiing frisgroen. Aan de andere kant echter was het ‘onkruid’ ros.

Voor Wim Jacobs was het onmiddellijk duidelijk: “Hier is duchtig met glyfosaat, 99% kans dat het om Roundup gaat, gespoten en dat is al jaren verboden op het openbare domein. Het is een gif dat in verband wordt gebracht met nierproblemen bij mensen, de massale sterfte van bijen en het verdwijnen van regenwormen.” Jacobs zette zijn observatie op twitter en kreeg een reactie van de stad Antwerpen: “Het groenonderhoud is voorlopig nog in handen van de projectontwikkelaar en de aannemer. Slechts als de wijk volledig af is, wordt dit overgedragen aan ons. De stad gebruikt zelf geen insecticiden (sic), maar is ook niet bevoegd om overtredingen vast te stellen.” Jacobs kreeg dan de raad om zelf de politie in te lichten. (Nvdr. Het gaat niet om een insecticide maar om een herbicide, een onkruidverdelger.)

Voor Jacobs is dit ongehoord: “Deze projectontwikkelaar voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de overheid. Dan kan de stad zich er niet zo makkelijk van afmaken. Bovendien mag een particulier zonder fytolicentie geen glyfosaat kopen noch gebruiken. En al helemaal niet naast open water.” Jacobs zucht: “Wat kan je verwachten van een ontwikkelaar die een dubbele rij bomen en een wadi met draadalgen aanprijst als landschapspark. Die had zich beter laten inspireren door het nieuwe Edenpark in Wilrijk.” (Nvdr. Het verbod om glyfosaat te gebruiken staat op de officiële webstek van de Vlaamse overheid en het is aan de openbare besturen om dit te doen naleven.)

Wij vroegen aan projectontwikkelaar Vooruitzicht om een reactie. Maar onze vraag bleef steken in het antwoordapparaat.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)