Fakkelloop voor gedeporteerde burgemeester
‘De Vrienden van het Vredesmonument’ hield gisteren een fakkelloop van aan het Cogelsplein tot aan het Vredesmonument op het Wim Saerensplein.
Deurne wil met het Vredesmonument hulde brengen aan de 43 politieagenten die op 14 januari 1944 door de Duitsers werden opgepakt en waarvan slechts 8 terugkeerden. Toch wil het monument vooral ‘Vrede’ vooropstellen. Voorzitter van het comité, Frank Geudens, geeft meer uitleg: “We doen dit op een modernere manier. Politiemensen en jongeren staan hierbij centraal.” Door de corona crisis vond de jaarlijkse hulde in januari minimalistisch plaats. Geudens: “Daarom hielden we voor een keer een extra eerbetoon aan burgemeester Alfons Schneider, die op 25 mei 1944 werd opgepakt en later in kamp Dora omkwam.”
Gisteravond kregen twee jongeren aan het oud gemeentehuis en thans vredegerecht uit handen van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) een brandende fakkel. Ze staken daar een kaars aan en liepen dan onder begeleiding van fietsende agenten, over de Turnhoutsebaan naar de Gallifortlei. Aan voormalige cinema Plaza werden ook kaarsen aangestoken. Dan ging het richting Wim Saerensplein. Daar staken ze een kaars aan bij de zuil/spreekgestoelte met de naam Alfons Schneider. Frank Geudens (Vooruit), voorzitter van de districtsraad en René De Preter hielden er in bijzijn van Alfons Schneider, kleinzoon van de gedeporteerde burgemeester, korte speeches. Klaroenblazers sloten af met The Last Post.
Recente reacties