Select Page

Zorgverleners zijn slachtoffer van een rammelend parkeerbeleid

Zorgverleners zijn slachtoffer van een rammelend parkeerbeleid

Zelfstandige Kinesitherapeuten Groot Antwerpen, Team huisartsenkring Antwerpen Oost, Kring Zelfstandige Kinesisttherapeuten Groot Antwerpen en ZNA maken zich grote zorgen over het betalend parkeren dat de stad Antwerpen vorige maand heeft ingevoerd. Hun bezorgdheid wordt gedeeld door Unizo.

Let op, wij zijn niet tegen betalend parkeren.” verduidelijkt kinesisttherapeut Eddy Somers: “maar het huidige systeem rammelt. We hebben zowel de burgemeester als de schepen van mobiliteit en zijn kabinetschef en nog twee andere schepenen van de stad Antwerpen hierover geïnformeerd. Maar tot nu toe hebben we geen antwoord teruggekregen.”

Oude patiënten zijn de dupe

Somers somt de problemen op die zij als zorgverstekkers ervaren: “Er staan veel te weinig automaten. De afstand tussen de automaten bedraagt dikwijls meer dan 150 meter. Deze afstand retour afleggen is voor vele ouderen en patiënten met een loopbeperking onoverkomelijk. Het ‘digitale alternatief’ waarop de stad zogezegd wil inzetten, is voor hen geen optie. Zij beschikken vaak nog niet over een smartphone en zouden ook niet in staat zijn om hem adequaat te bedienen. Dit ‘digitale alternatief’ is trouwens allesbehalve gratis. De kostprijs van digitaal aanmelden bedraagt 30 cent. De eerste twee uren gratis parkeren worden dan een misleiding.”

Voor mensen van buiten Antwerpen komen er nog extra obstakels bij. Somers: “Patiënten van buiten de parkeerzones uit omliggende gemeenten vinden onvoldoende informatie over betalend parkeren en vallen totaal uit de lucht. De afbakening van een parkeerzone is helemaal niet transparant. Men vindt nergens op straat een aanwijzing wanneer en in welke zone men zich bevindt of een nieuwe zone betreedt. Door deze complexe aanmeldings-  en betaalregeling gaan veel  patiënten uit de omliggende gemeenten op zoek naar alternatieven buiten de parkeerzones.” Dokter Dockx bevestigt dit: “Volgens het kabinet van de schepen van mobiliteit moet iedereen maar de nodige kaartjes in zijn auto hebben liggen. Maar de afbakening van de zones is onduidelijk.”

Ook het medisch personeel is benadeeld

Maar er zijn niet alleen problemen voor de patiënten. Ook het verzorgend personeel heeft flink wat moeilijkheden. Somers: “Voor medici en paramedici die huisbezoeken buiten hun eigen zone doen is dit aan- en afmelden bijzonder tijdrovend. Gezien men slechts 1 gratis ticket per zone en per dag toekent wordt dit een ernstige bijkomende kost. Eén keertje vergeten af te melden en de meter blijft gewoon doorlopen.” Voor medisch personeel dat met de auto naar het werk komt, is het nieuwe parkeersysteem een kostelijke grap. Somers: “Voor personeel dat van een andere zone met de auto  komt betekent dit een belastingverhoging van 54 euro per maand of 600 euro per jaar. Terwijl autorijden nergens zo hoog in Europa wordt belast dan in België. Hierdoor wordt het verschil tussen werkenden en werkonwilligen alweer aanzienlijk verkleind. Het openbaar vervoer is dikwijls geen alternatief voor hen.” Dokter Dockx voegt er een ervaring aan toe: “Ik werd opgeroepen voor een dringende hulpvraag in het Sint Maria gasthuis. Omdat het snel moest gaan vergat ik een parkeerticket en kreeg ik een retributie. Ik heb zowel de burgemeester als de schepen voor mobiliteit aangeschreven. Maar die antwoorden niet eens. Dat is zo respectloos.”

Nochtans is er een oplossing. Dokter Dockx: “Wij pleiten voor een permanente parkeerkaart voor zorgverstrekkers. Andere steden bewijzen dat dit goed werkt.”

Stadsbestuur negeert de bezorgdheden

Somers is hard in zijn besluit: “Samengevat kan men stellen dat door deze uitvoering de Stad Antwerpen ons met een ernstige commerciële handicap ten opzichte van omliggende gemeentes en een nieuwe verkapte belasting heeft opgezadeld. De zorgverlening aan huis wordt een heel pak complexer waardoor veel patiënten nog moeilijker een hulpverzorger aan huis gaan krijgen. Nochtans had het initiële plan om een parkeerschijf te mogen gebruiken deze bovenstaande problemen automatisch opgelost.”

En ook dokter Dockx is niet mals voor het stadsbestuur: “We hebben dit alles reeds herhaaldelijke malen aangekaart bij burgemeester Bart De Wever, schepen Koen Kennis, schepen Fons Duchateau (alle drie N-VA) en schepen Claude Marinower (O-VLD). Maar die reageren niet, helemaal niet. Die negeren ons alsof wij niet bestaan. Alsof het stadsbestuur enkel zijn visie wil doordrukken zonder rekening te houden met de bewoners. Dat is zo minachtend.”

Foto: (vlnr) Dokter Jan Dockx, dokter Karen Scheers, kinesitstherapeut Eddy Somers

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)