Select Page

Vuurwerk verschrikt de dieren

Vuurwerk verschrikt de dieren

De sp.a-afdeling van Deurne vreest voor de luide knallen van het eindejaarsvuurwerk voor de dieren.

Fractieleidster Charisse Verberckmoes legt uit waarom: “Vele mensen vinden vuurwerk magisch, maar die plotse en bijzonder luide knallen bezorgen dieren veel stress en angst. En wanneer dieren in paniek raken, kunnen ze wegvluchten, zich verwonden of zelfs verdwalen. Daarom is er bij de laatste bevrijdingsfeesten voor gekozen om geluidsarm vuurwerk aan te bieden. Een diervriendelijk vuurwerk is trouwens een belangrijk punt in ons dierencharter, mede opgesteld door de Deurnese schepen van dierenwelzijn, Frank Vercammen (sp.a).” De fractieleidster beseft dat het nog niet helemaal geluidsarm was. Iets wat zij betreurt voor onze viervoetige en gevleugelde inwoners. En ze kijkt bezorgt naar de komende weken.

Verberckmoes: “Tijdens de eindejaarsperiode wordt er vaak, tegen alle veiligheidsvoorschriften in, vuurwerk afgestoken. Dit is de gelegenheid voor ons districtsbestuur om een nieuwe poging te doen om aan de dieren te denken. Enige sensibilisering en voorbeeldrol kan effect hebben op het gedrag en de keuzes van onze Deurnenaars.” En daarom vroeg ze tijdens de districtsraad aan schepen voor feestelijkheden Philip Van Acker (N-VA) hoe het probleem van het lawaai tijdens de feestelijkheden die vuurwerk vergen en rond nieuwjaar kan worden aangepakt?

Ze kreeg een antwoord op haar vraag. Verberckmoes: “De schepen antwoordde dat andere opties naast vuurwerk  zoals bv. lasershows kunnen worden bekeken, al is daar een groter financieel plaatje aan verbonden. Het tijdig aankondigen van vuurwerkshows zou ook al kunnen helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen voor huisdieren. Wat betreft het eindejaarsvuurwerk is er sensibilisering vanuit de brandweer die wijst op de risico’s bij het eigenhandig afsteken. Bovendien heeft de burgemeester een verbod uitgesproken. Het district zal via de eigen webstek de mensen hierop maken.”

Foto: Wodan, die een hevige schrik heeft van knallen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)