Select Page

Buurtbewoners strijden mee tegen zwerfvuil en sluikstort

Buurtbewoners strijden mee tegen zwerfvuil en sluikstort

Het Rivierenhof schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. En doet beroep op de buren om de strijd mee  te voeren.

Het bestuur van het Rivierenhof heeft het geweer tegen zwerfvuil en sluikstort van schouder veranderd. Op sommige plaatsen werden de vuilnisbakjes weggehaald en vervangen door ‘afvaleilanden’ waar PMD en restafval apart kan worden weggegooid. Bij de onthulling deze ochtend wees provinciaal gedeputeerde voor groendomeinen Jan De Haes (N-VA) op het belang van het Rivierenhof tijdens de coronacrisis: “Het park gaf vele mensen niet alleen fysieke maar ook mentale rust.” Er is echter een keerzijde aan de medaille, bezoekers zorgen voor zwerfvuil en sluikstort. De Haes: “De beste remedie hiertegen is zo weinig mogelijk meebrengen naar het park en achteraf je rommel mee naar huis nemen. Als je toch iets wil weggooien, doe het dan op een correcte wijze.”

In het park zijn daarom op zes plaatsen afvaleilanden geïnstalleerd. Om dit in de verf te zetten wordt eveneens de hastag #onzenhof gelanceerd. De Haes: “Het Rivierenhof is de tuin van ons allemaal. Laat ons die proper houden. Op fotoborden herhalen buren van het groendomein deze oproep.” Er is nog een nieuwigheidje: elke laatste zondag van de maand is het Zwerfvuil Zondag. Dan worden buren uitgenodigd om mee zwerfvuil op te ruimen. En wie tussendoor vuilnis wil ruimen, kan materiaal en zelfs een ‘afvalbingolijst’ vragen bij de domeinwachters. Tot slot zullen de domeinwachters en de stadstoezichters controleren en handhaven.

Dank aan de vrijwillige schoonmakers

Ook directeur Peter Verdyck nam het woord. Hij wees erop dat jaarlijks ongeveer 75 ton (75000 kg) zwerfvuil en sluikstort wordt verzameld. Verdyck: “Gelukkig beschikken wij over een aantal vrijwilligers waarvan 16 mensen regelmatig komen wandelen en vuilnis inzamelen. Dit is zo ontzettend belangrijk want daardoor hoeven we hiervoor de groenwerkers niet in te schakelen en kunnen zij hun reguliere taken uitvoeren.” De directeur wilde graag alle vrijwilligers uitnodigen. Maar door coronaperikelen bleef het bij twee vertegenwoordigers: Agnes Van Looy en Jan Janssens. Beiden kregen een in het Rivierenhof gekweekte roos.

Jan Janssens is nu al zes jaren vrijwilliger in het Rivierenhof. Janssens: “Ik kom hier regelmatig wandelen en dan kan ik mij evengoed nuttig maken.” Het park is ingedeeld in zones en de vrijwilligers spreken onderling af wie waar gaat schoonmaken. Janssens: “Een leuke job. Soms spreken bezoekers mij aan. Dan durf ik al eens antwoorden dat ik nooit zonder werk zal vallen. De moeilijkste mensen zijn hondenbezitters. Die hebben schijnbaar hun eigen reglement.”

Foto boven: Onthulling afvaleiland door (vlnr) provinciaal gedeputeerde Jan De Haes en directeur Peter Verdyck

Foto onder: (vlnr) Gedeputeerde Jan De Haes, directeur Peter Verdyck, vrijwilliger Agnes Van Looy en vrijwilliger Jan Janssens

Foto helemaal onder: Gedeputeerde Jan De Haes en directeur Peter Verdyck bij een fotobord waarop buurtbewoners oproepen om het park schoon te houden

#onzenhof

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)