Select Page

Maak kennis met de gekke tante Tilda

Maak kennis met de gekke tante Tilda

Tante Tilda is een vrolijke, warme en gezellige tante die bovendien een echte boekenwurm is. Ze zingt en danst en houdt van gekke woorden die zij in haar ‘Tante Tilda’s woordenboekje’ schrijft. En uit al die gekke, rare en grappige woorden ontstaan de welluidendste zinnen en mooiste verhalen. Maak kennis met deze bijzondere tante.

Tante Tilda is het alter ego van Sara Pieters, een actrice die veel aandacht heeft voor kinderen die niet zo snel naar het theater gaan. En ze wil cultuur brengen op plaatsen waar die kinderen makkelijk hun weg naartoe vinden, bijvoorbeeld bibliotheken. Al rekent ze daarbij op steun van de scholen. Zij heeft een voorstelling voor klassen vanaf de derde kleuterklas tot het tweede leerjaar gemaakt. Sara Pieters: “De focus ligt op letters en/of woordjes en het lezen ervan. En ik richt me voornamelijk op kinderen uit een kwetsbare situatie die elders minder aan bod komen. Met de bedoeling hen te prikkelen om met lezen te beginnen. Ikzelf speel dan de rol van de oude, gekke tante die houdt van gezelligheid en die lezen aantrekkelijk maakt.”

Op bezoek in de klas

Bij de klasvoorstelling komt Tante Tilda naar de klas en begint met drie testen: een oogtest, een lettertest en een zoektest. En dan begint een knettergekke zoektocht naar letters (kleuters) en woorden (lagere school). Pieters aka tante Tilda: “Het zoeken van letters/woorden gebeurt op een interactieve wijze, met onder meer liedjes. Ik kan de voorstellingen aanpassen aan het niveau van de kinderen.” Het theaterspel staat niet op zichzelf. Sara Pieters heeft samen met Literatuur Vlaanderen, ook een begeleidende lesmap uitgewerkt waarmee de leerkrachten aan de slag kunnen gaan. Indien gewenst kan het een project voor een hele week zijn. De lay-out is van Jens Dawn.

Een eigen salon in de bib

Maar tante Tilda gaat niet enkel naar de scholen, ze ontvangt ook de kinderen in haar salon. Pieters: “Tante Tilda heeft een liefdesbrief teruggevonden en ze heeft de hulp nodig van de kinderen om te achterhalen van wie de brief wel komt.” Het salon van tante Tilda bevindt zich in bibliotheek Arena. En dat heeft twee voordelen. Sarah Pieters: “De kinderen komen zo in de bibliotheek. En ik vraag ook dat ze worden begeleid door een ouder, zodat die ouder eveneens kennis kan maken met de bib en de mogelijkheden voor het ontlenen van boeken voor zijn/haar kinderen ontdekt.”

Info en boekingen: www.kopke-t.be en ook info@kopke-t.be

(Foto: Wannes Cré)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)