Select Page

Een nieuw kunstwerk tegen Covid-19

Een nieuw kunstwerk tegen Covid-19

In de Stalinsstraat in Deurne Dorp werd in het bijzijn van leden van het districtscollege een nieuw standbeeld onthuld. Het beeld met de naam Covid-19 is misschien wel het eerste beeld dat verwijst naar de coronacrisis.

Covid-19 is ontworpen door beeldend kunstenaar François Van de Waeter. De beeldhouwer was in zijn professioneel leven brandweercommandant bij de Deurnese brandweer. Daarnaast volgde hij beeldhouwen aan de Academie van Borsbeek en smeden aan de Academie van Antwerpen. De kunstenaar vertelt dat zijn werk, dat is gemaakt van betonijzer en plaatstaal, verwijst naar het vermaledijde virus: “Het virus dringt als een kurkentrekker ons lichaam binnen. Drie stangentjes geven aan dat het wordt verspreid vanuit verschillende hoeken. De scherpe plaatjes aan de uiteinden wijzen op de vernietigende kracht en de zwarte kleur verwijst naar de dood. Maar de uiteinden zijn groen, waardoor het kunstwerk ook kan worden gezien als een boom die leven brengt. Eens zal de coronacrisis achter ons liggen en slechts een donkere herinnering meer zijn.”

Het kunstwerk kreeg een plek op het stemmige pleintje gevormd door de Stalinsstraat. Het staat op de sokkel waar tot vorig jaar het beeld ‘het Been’ stond. Dat beeld was geplaatst door het Middelheimmuseum. Iemand had als kwajongensstreek de nagels van de voet gelakt. Maar het museum beschouwde het als vandalisme en nam het been prompt weg. Waarop het district dan maar zelf op zoek ging naar een passend kunstwerk.

Foto boven: François Van de Waeter geeft uitleg bij zijn werk. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) en districtsschepen Freddy Lorent (O-VLD) luisteren aandachtig toe. Districtsschepen Frank Vercammen (sp.a) stond buiten beeld.

Foto onder: François Van de Waeter staat naast zijn creatie.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 13km/h WNW
Humidity: 56%
Pressure: 1021mbar
UV index: 5

(advertenties)